Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Областният проведе работна среща за предстоящо изготвяне на областна здравна карта
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:14 / 28.09.2015Коментари (0)296
©
Областният управител Бисер Михайлов проведе работна среща с директорите на Многопрофилните болници за активно лечение МБАЛ, Районната здравноосигурителна каса, Районната здравна инспекция и представители на лечебни заведения в областта по повод бъдещо актуализиране на областната здравна карта.

Срещата бе продиктувана от необходимостта от представяне на експертно мнение за формиране на позиция на областния управител в заседание на комисията, която се съставя със заповед на Министъра на здравеопазването. Накратко областният управител маркира измененията в Закона за лечебните заведения от 2014 г., чрез които се въведоха допълнителни изисквания и се конкретизираха изискванията за съдържанието на областните здравни карти. Чрез здравната карта се дава възможност да се получи информация за състоянието на видовете медицинска помощ, осъществяваща се в областта - видовете лечебни заведения, броя лекари по специалности, броя болнични легла по видове и по нива на компетентност.

Също така областният управител посочи, че на областните здравни комисии се дава възможност да участват в процеса на планиране на броя болнични легла, като извършат анализ на съотношението между общия брой болнични легла, определен по методика, изработена от Националния център за обществено здраве и съществуващия брой легла по видове и нива на компетентност на болничните структури в здравните райони и тяхното разпределение.

Въз основа на този анализ областната комисия ще изразява мотивирано становище относно конкретните потребности от болнични легла в областта. Областните комисии ще изразяват и становище за необходимостта от преструктуриране на лечебни заведения за болнична помощ в областта или за предприемане на други мерки по създаване, закриване или оптимизиране на лечебни заведения, както и становище за необходимостта от създаване на условия за предоставяне на конкретен вид грижи в областта - палиативни, интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда или други, предвидени в нормативен акт.

На база на областните здравни карти се създава и актуализира съответно Националната здравна карта, с нея се предвижда да бъдат идентифицирани:

1. Областите с излишък и с недостиг от лекари и лекари по дентална медицина в извънболничната медицинска помощ и броят легла по видове и по нива на компетентност на болничните структури и да се извърши тяхното планиране, а също и планиране на лечебните заведения, осъществяващи високотехнологични методи на диагностика и лечение.

2. Конкретните потребности от лекари и болнични легла по видове и нива на компетентност, графично изображение на съществуващите лечебни заведения по видове, както и анализ на състоянието в областите, изразен и чрез отделни графични изображения за сравнението на отделните елементи: съществуващ и необходим брой лекари; съществуващ и необходим брой болнични легла по видове и по нива на компетентност; съществуващите и необходимите лечебни заведения, в които се прилагат високотехнологични методи за диагностика и лечение. С всички тези изменения и допълнения в закона се цели повишаване качеството на предоставяните здравни услуги.

В дискусията, представителите на лечебните заведения коментираха въпроса дали при разработване на Указанията и Методиката за изготвяне здравната карта са отчетени освен демографските показатели и спецификата на района като заболеваемост, използването на наличната леглова база. Също така бе коментиран проблема с липсата на млади лекари специалисти в лечебните заведения и все големия брой работещи лекари пенсионери, за да бъдат спазени изискванията за сключване на договори със Здравно осигурителната каса.

Г-н Михайлов изказа мнение, че е необходимо да бъдат отчетени и фактите, че районът е трансграничен, преминаващ международен път, развит зимен туризъм, наличие университети, чиито студенти, макар и временно пребиваващи в областта, също получават здравни услуги.

"Надявам се с отговорният подход към изпълнение на ангажиментите ни да съумеем да актуализираме областна здравна карта съгласно измененията в закона, така чеда се гарантира максимално удовлетворение на потребностите на населението и на работещите в здравната система в нашата област" - каза в заключение г-н Михайлов​







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: