Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Областният: Ефективни доброволни формирования за борба с бедствията ще има във всяка община
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:06 / 17.10.2014Коментари (0)289
©
Един от основните приоритети, които имам като областен управител, е осигуряването на ефективна защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации. За осъществяването му е необходимо тясно сътрудничество между централната и териториалните органи на изпълнителната власт. За целта, създаването на доброволни формирования към общините е особено важна задача за всички нас, тъй като доброволните формирования са съставна част от единната спасителна система. Доброволни формирования за превенция и справяне с бедствията трябва да има във всяка община в област Благоевград. Това каза днес областният управител Димитър Димитров при откриване на семинар за обучение на кметове от общините от Пиринско, служители от администрациите на областта и общините и представители на доброволните формирования. Обучението се организира по искане на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

След стартиране на пререгистрирането на доброволните формирования в края на 2012 г. започна усилен процес на работа по създаването и развитието на доброволните формирования. Приемането на нормативните документи, регламентиращи дейността на доброволните формирования положи началото на тази дейност. Обществото на доброволците става все по активно, разрастващо се и с все по-големи очаквания към нас, като органи, имащи отношение към създаването и организирането на дейността им. В тази връзка беше разработен проект за изменение и допълнение на Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. С помощта на всички тук присъстващи, беше изготвена и "Национална програма за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования". От нея ясно се вижда изразеното желание на органите на местната власт и доброволците да функционират като една система, готова да реагира при различните видове бедствия, пожари и извънредни ситуации. Изграждайки доброволни формирования във всяка една община се надявам да успеем да подобрим защитата на населението при бедствия и да изградим тясно сътрудничество и партньорство между централните и териториалните органи на изпълнителната власт.

"Днес сме се събрали за да продължим започнатото през 2012 и 2013 г. - създаване на нови доброволни формирования, там където не са създадени и работа по изграждане и подобряване на организацията на дейността на съществуващите такива", презентира темата на семинара областният управител.

Обучението ще бъде разделено на две части, разясни дневния ред на семинара зам.-областният управител Костадин Дурчов. В първата част ще бъде разгледано актуалното състояние на доброволните формирования и ще се представи "Национална програма за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования". Втората част от семинара ще включва проиграване на Областния план за защита при бедствия по отношение на оповестяването и събирането на доброволците от община Банско.

На обучението присъстваха: Георги Пармаков - директор на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението Благоевград, началниците на шестте районни служби в областта, специалисти; Костадин Чифлигаров - нач. сектор ГДПБЗН, София; зам. кметовете на Благоевград - Антоанета Робева, на Якоруда и на Белица, кметове на населени места от Пиринско.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: