Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Народът лудна по купуването на селски имоти в близост до Благоевград
Автор: Георги Кирилов 11:27 / 12.09.2021Коментари (0)440
©
Благоустроените села в област Благоевград, особено тези, които са близо до градовете, отчитат рязък скок в цените на имотите - застроени или не. Отчитат и сериозно увеличение на живеещите в тях.

Доскоро на село се връщаха пенсионерите или се заселваха по-възрастни хора от чужбина. Сега преобладават семействата в активна възраст и млади хора, които дават много по-различно съдържание на живота на село. 

Страхът от коронавируса накара хиляди хора от големите градове да се върнат към селата и да потърсят здравословната изолация в къщите на родителите си и техните родители.

И ако в разгара на пандемията това беше временно решение за тях, ясно се очерта една друга група българи, а и чужденци, които направиха осъзнат избор да живеят на село трайно. Не пасивно, а с много активности - лични, обществени и културни.

Най- големият интерес е към селцата, в които може да се живее без лишения от съвременните нужди - интернет, пътища, вода, транспортна комуникация, детски градини и близо до училища. Тези хора и семейства създадоха и нови общности на село, активно се включват в различни инициативи, заедно правят проекти, културни и спортни събития, развиват и туризъм.

Благоевградското село Дъбрава е един от най- ярките примери на тази промяна. За почти пет години повече от 50 семейства са вече негови постоянни жители. Интересът към населеното място, което утвърди няколко културни и спортни събития, реализира социални проекти, разви био земеделие, доведе до петкратен скок на цените на имотите.

"Да, отчитаме тази тенденция, породена от Covid кризата, на завръщане на млади хора към малките населени места и към природосъобразния начин на живот. Очакваме общините да отговорят на тези млади хора със създаване на подходяща инфраструктура, така че те да имат същите условия, каквито имат и в големите градове, ползвайки ги сред чистия въздух на малките населени места", казва Росен Георгиев, председател на Асоциацията за европейско развитие на българското село, цитиран от БНР.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: