Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Нараства напрежението сред жителите на няколко благоевградски села
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:32 / 05.01.2023Коментари (0)248
©
Повече от година жителите на няколко благоевградски села, а и не само, се налага да обикалят с километри заради затворения Покровнишки мост над река Струма. На извънреден брифинг кметът на Община Благоевград Илко Стоянов припомни, че на 12-ти декември 2021 година, с негова заповед, е било обявено бедствено положение заради проливните дъждове. На 13-ти декември 2021 година мостът поддава и се налага да бъде затворен за преминаването на моторни превозни средства, предаде Агенция "Фокус".

Към днешна дата няма яснота кога се очаква да започне изграждането на ново мостово съоръжение, съобщи градоначалникът и допълни, че вчера в Министерството на регионалното развитие и благоустройството е проведена работна среща по инициатива на заместник-министър Николай Шушков. По време на нея са били обсъдени проблемите, които забавят строителните дейности и са били предложени варианти за решаването им. В срещата участие са взели областният управител на Благоевград Стоян Христов, кметът на община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов и инж. Десислава Паунова член на УС, управителят на ВиК –Благоевград инж. Мартин Петров, представители на консорциума, спечелил обществената поръчка за строителство на новия мост "ДЗЗД "Мост Покровник“, представели на газовото дружество "Аресгаз“ и др.

Според Илко Стоянов по време на срещата е станало ясно, че повече от година държавата е бездействала по отношение на Покровнишкия мост. До днес няма и изготвен работен проект, което означава, че няма как да се даде конкретна дата на жителите на благоевградските села, от която да стане ясно кога се очаква да има нов мост.

"Основният проблем е газовата тръба, която минава в района. Оказва се, че все още не е уточнено за чия сметка тя ще бъде преместена. Не казвам, че проблемът е нерешим. Предлага се изграждането на допълнително съоръжение, което е добра идея, но очевидно говорим за настъпило изменение от първоначалния план. На срещата вчера отново не получихме отговор кога ще започнат дейностите. Няма как да кажем на жителите нищо конкретно. Хубаво е, че зам.-министър Шушков призна, че държавата е бездействала, самият той беше част от тази държава, тъй като бе областен управител на Благоевград“, каза още Стоянов.

Той предупреди, че назрява напрежение сред жителите на селата, които са засегнати от липсата на мост и че съвсем скоро проблемът може да прерасне от регионален в национален. "Ако хората излязат на протест, то проблемът ще се превърне в национален. Между другото всички си задаваме още един въпрос – какво ще стане ако отново при дойдат водите и мостът падне? Това е една възможност, която съществува“, подчерта Стоянов и предупреди, че реално в района има две газови тръби.

Кметът посочи, че мостът е собственост на Агенция "Пътна инфраструктура“. Според Стоянов, Община Благоевград няма как да задвижи по – бързо процедурите и сподели, че може би е щяло да бъде по – добре ако парите за новия мост са били дадени на общината, която вероятно е щяла по – бързо да придвижи процедурите.

Илко Стоянов все пак е оптимист, че нов мост ще има, но не се ангажира с конкретна дата кога точно ще се случи това. Той отбеляза, че проектът за новия мост е готов на 95 %, като предстои да бъде уточнено ще бъде ли включена газовата тръба в проекта или не.

Кметът на Благоевград беше категоричен, че държавата е виновна за забавянето и че същата трябва да поеме отговорност за случващото се.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: