Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Находките край Покровник ще бъдат запазени, строителството на АМ "Струма“ продължава
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:07 / 09.10.2018Коментари (0)2640
©
Археологическите находки край село Покровник ще бъдат запазени, а строителството на АМ "Струма“ ще продължи, без да се налага нова процедура за трасето. Около тази теза се обединиха министърът на културата Боил Банов, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на АПИ инж. Светослав Глосов, инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на пътната агенция, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представители на Инициативния комитет за запазване на древния обект и бизнеса, РИМ-Благоевград и археолози.

По време на работна среща, която се проведе в Благоевград, бе взето решение разкритите обекти да бъдат преместени в сервитута на Ам "Струма“ и същите да бъдат консервирани, с цел запазване на автентичността и целостта им. Идеята е археологическите разкопки да бъдат в непосредствена близост до магистралата, така че да бъдат изцяло достъпни за туристите. За целта ще бъдат предприети действия за осигуряване на вход и изход от пътното трасе към обекта. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пое ангажимент Общината да възложи изготвяне на Задание, като преди това да бъде организирано широко обществено обсъждане, с цел да бъде намерено най-оптималното решение, което да доведе до дългосрочно социализиране на обекта.

"Заданието няма да включва само разкритието на тези 120 дка. Ще бъдат намерени решения и за обходен път. Ще бъде изградена цялостна инфраструктура, така че действително да изградим един цялостен туристически и работещ проект“, каза кметът Камбитов. След срещата от АПИ започват изготвянето на проектите за преместване и консервиране на находките, като след реализиране на тези действия, кметът на Благоевград ще осигури денонощна охрана на място.

Министър Боил Банов благодари на кмета Камбитов за положените усилия, и археологическият обект и АМ "Струма“ да бъдат запазени. “Не е имало разговор, в който кметът на Благоевград да не е поставил интересите на града, интересите на този обект, интересите на благоевградчани пред всички други интереси“, категоричен бе министър Банов.

Още по темата: общо новини по темата: 147
01.03.2024 »
26.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: