Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
На прощаване с Патриарх Неофит: България се сбогува със своя духовен баща
Автор: Петя Кузева 12:04 / 16.03.2024Коментари (0)1136
Стотици миряни пристигнаха и днес в храма. Втори ден продължава поклонението, вчера в продължение на 13 часа хиляди православни българи отдаваха последна почит на Светейшия Владика.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод. 

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в патриаршеската катедрала. Той ще води опелото на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път българския патриарх . 

На поклонението присъства президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел, много вярващи, представители на различни институции и на вероизповеданията у нас. 

"Вярата в доброто трябва да ни обединява" - няма да забравя тези му думи. Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит. Още помня как той ме благослови в началото на първата ми кандидат-президентска кампания", сподели държавният глава Румен Радев.

"Срещата ни с патриарх Неофит беше една от последните. Не пропускаше да изпрати специално послание на празниците до мен. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот. Той имаше най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа", каза Илияна Йотова. Според нея най-големият урок, на който Негово Светейшество е дал на българите, е да бъдем толерантни и да се обичаме помежду си.

Председателят на НС Росен Желязков също отдаде почит на патриарха. "За православието и църквата той беше изключително важен. Призоваваше към обединение и единение. Със своята благост, трябва да служи за пример на всички. Той обичаше народа, отличаваше се с патриотизъм и родолюбие", посочи той. 

"Ще запомня патриарх Неофит с неговата готовност да обединява и да разбере другия",  това заяви българският цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски

След опелото с литийно шествие тялото на Българския патриарх ще бъде проводено до митрополитската катедрала "Света Неделя", за да бъде положено за вечни времена, каквато е била неговата воля. 

И двете катедрали в София са свързани с патриарх Неофит и са били важни и свети места за него. В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" той беше интронизиран, а в църквата "Света Неделя" служеше като софийски митрополит.


Още по темата: общо новини по темата: 68
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
19.03.2024 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: