Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
На чудо се надявал убитият бургазлия от похода в чест на св. Иван Рилски! Подозират психар за убийството
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:53 / 01.08.2019Коментари (0)381
©
На чудо се е надявал убитият поклонник от похода в чест на св. Иван Рилски - 77-годишният Коста Янков! Доайенът на пешеходния поклоннически туризъм е страдал от глаукома, бил е сляп с едното око и е чакал изцеление по време на 570-километровия маршрут на Светия път, разкриха запознати пред "България Днес". Според тях известният маратонец е избрал да тръгне по пътя на мощите на светеца заради личния си проблем, който има от 20 години. При предишни предизвикателства за маратонеца става ясно, че той има проблеми със сърцето, претърпял е операция на сърдечните клапи и лекарите дори му забранили да се занимава с активен спорт. Това не спира ветерана, който от 60 години кръстосва планините.

Вместо изцеление смърт застига възрастния мъж. Тялото му е открито в неделя между радомирските села Дрен и Горна Диканя. Коста е бил обявен за издирване, след като предния ден се е отделил от групата от 30 поклонници. Той се събирал с останалите миряни само вечер, когато е трябвало да разпъват палатките си. Възрастният турист е носил със себе си само платнена раница, подобна на войнишка мешка. Палатката му и другите му вещи са превозвани със специалния кемпер, осигурен от организаторите за по-обемистите и тежки багажи. Поклонниците са се движели по второстепенни пътища, през пресечни терени и горски местности. Коста не е можел да минава през трудните терени и е избрал да ходи само по асфалтов път. Ръководителите на похода са поддържали постоянна връзка с него. Малко преди фаталната случка дори са му предложили придружител, но той отказал.

След като не се появил да нощува с групата, мъжът е обявен за издирване. В нощта срещу неделя тялото му е открито край пътя. При огледа криминалистите констатират синини в областта на подмишницата. Това ги кара да предположат, че Коста е бил блъснат на шосето от високо возило като джип или автобус. Първоначално със случая се заема Районната прокуратура в Радомир, които разследват смърт при катастрофа. Във връзка с нищенето на катастрофата са разпитани поклонниците от похода.

Впоследствие става ясно, че Коста е налаган по главата с неустановен предмет и по шията му има следи от душене. Заради данните за физическо насилие делото е препратено на Окръжната прокуратура в Перник. Разследващите назначават аутопсия, която да каже категорично каква е причината за смъртта. След резултатите наблюдаващият прокурор ще издаде разрешение на близките да вземат тялото. Очаква се близките на убития да пристигнат от родния му град Бургас.

Че е убийство, се разбира, когато сподвижниците на Коста вече са изпълнили целта си и са стигнали в Рилския манастир. Криминалисти се съобразили с церемониите и изчакали, за да разпитат отново поклонниците, вече във връзка с убийство.

"Полицията ни е забранила да говорим, защото се води разследване", каза пред вестника Паскал Пиперков от организаторите на похода. Той отрече информациите в медиите, че Коста е бил конфликтен и се е набърквал в проблеми в предишни години с други поели по маршрута. "Няма такова нещо, Коста Янков беше много уважаван в групата", коментира Пиперков.

На този етап разследващите не смятат, че душманинът на туриста е сред групата от поклонници, с която е пътувал. Криминалистите подозират, че Коста е станал жертва на психичноболен самотник, който обикалял гората. Затова ще се проверяват странниците в района, които се водят на отчет в психиатриите.

Коз за криминалистите може да се окажат изявите на Коста пред медиите. При заминаването на поклонниците от Велико Търново Коста Янков застава до изтъкнатия проф. Пламен Павлов и разказва пред журналисти, че е участвал в пет поклоннически маршрута, свързани с българския светец св. Йоан Рилски. По всяка вероятност кадрите ще бъдат иззети, за да се прегледат от следователите.

Не само трагедия, но и чудо беляза първия поход по маршрута на мощите на българския светец. По време на третия етап Луковит-Враца-Черепиш 7-годишно момиченце проговаря. То нямало заболявания, но отказвало да говори. По време на тежкия преход детето промълвило "Дай ми вода, мамо". Щом видели чудото с очите си, слисаните поклонници се разплакали.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: