Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Музеят открива военна изложба, рейнджъри я гледат първи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:05 / 17.11.2010Коментари (0)1103
©
Днес /17 ноември/ в Регионален исторически музей - Благоевград ще бъде експонирана изложбата "Когато оръжията замлъкнаха" посветена на 91 години от подписването на Ньойския мирен договор. Изложбата е организирана от Регионален исторически музей - Благоевград и Правно-исторически факултет на ЮЗУ"Н.Рилски" - Благоевград. Експонирана в 10 табла, тя представя мемоарна литература, художествени творби, карикатури, документи и оригинални пощенски картечки, заклеймяващи несправедливостта  на Ньойския диктат /27 ноември 1919 г./  спрямо законните стремления на българския народ към национално обединение.

Особено място в изложбата заемат колекциите  от оригинални пощенски картички  и фотографии от личните архиви на поручик Розев и ген. Майор Жостов. С оригинални пощенски фотографии са показани сцени от войнишкото ежедневие на Южния фронт /1915-1918 г./, другото лице на войната чрез  дейността на "войниците на милосърдието" - доктори, санитари и медицински сестри. Показаните материали разкриват ентусиазма на доброволците, високия боен дух и героизма на обикновения български войник.

Голяма част от показаната мемоарната литература и карикатури са   създадени в дните на "Голямата война" от политици и дипломати, военачалници и учени, победители и противници, които започват трескаво да поделят и разпределят славата от победите и отговорностите за погромите. Ньойският договор е между България и Антантата, поставил край на участието на България в Първата световна война. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен.

След подписването, според някои медии, Александър Стамболийски счупва писалката поради тежките клаузи, които налага договорът. Според други,  домакините му предлагат да вземе писалката за спомен, но той отказва. По силата на договора, България е обременена с тежки репарационни задължения, от нея са откъснати големи територии с компактно българско население. Последствията за България са изключително тежки.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: