Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Министърът на образованието изнесе лекция пред студенти от ЮЗУ
Автор: Стоян Маджиров 10:37 / 10.05.2019Коментари (0)929
©
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Югозападния университет "Неофит Рилски“. Той бе посрещнат от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.

Пред препълнена зала от студенти, докторанти, преподаватели и гости министър Вълчев изнесе публична лекция на тема "Образованието като публично благо. Финансиране на системата на образованието в България.

Срещата бе открита от проф. Юруков, който отбеляза, че Красимир Вълчев е един от министрите с най-дълъг стаж в Министерството на образованието и науката.

"Министър Вълчев е човекът, който и в момента провежда изключително умело една политика за стабилизиране и оптимизиране на всички процеси във висшето образование в България и го прави по коректен начин. Ние се опитваме да се включваме в този процес, да оптимизираме нашата работа, за да можем да постигаме по-добри резултати в тази посока“, каза проф. Юруков.

По време на срещата министър Вълчев отбеляза, че образованието утвърждава националната ни идентичност, а тя от своя страна ни държи в едно като общество и държава. Той подчерта, че нито една друга институция не може да постигне това, което прави образованието. По думите му е важно и да се възпитава в хуманизъм, толерантност, недопускане на дискриминация, трудово възпитание, естетическо, физическо, пътна безопасност. Колкото по-възпитани са хората в едно общество, толкова то е по-хармонично, посочи министърът.

Ще имаме по-слабо икономическо развитие без добро образование, затова то се финансира от колективния бюджетен механизъм, обясни министър Вълчев. Той посочи, че стремежът на всички страни е да се повиши броят на включените в системата на висшето образование, знанията стават все по-специализирани и по-разнообразни и това предполага повече хора да учат повече години, подчерта министърът. По думите му съществува връзка между това колко продължително учат хората в една страна и икономическото развитие.

По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с рейтинговата система на висшите училища, реализацията на студентите, научните изследвания, подкрепата за млади преподаватели и необходимостта от стратегии за развитие, които да гарантират бъдещето на университетите.

Лекцията е част от традиционно провежданите публични лекции и гостувания, организирани от Стопанския факултет, на утвърдени общественици и експерти от сферата на финансите, публичните политики и икономиката.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: