Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Мая Нешкова вече е почетен гражданин на Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:15 / 29.09.2017Коментари (0)602
©
На днешната редовна сесия общинските съветници приеха с мнозинство Мая Василева Нешкова да бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на Благоевград" за принос в развитието на съвременната българска музика и култура и популяризирането на Благоевград. Предложението за присъждане на званието "Почетен гражданин" е направено от председателя на ОбС Благоевград- Радослав Тасков и е по повод 60 годишния юбилей на певицата.

Макар и родена в София, тя свързва завинаги името си с нашия град. Като солист на оркестър " Благоевград" в тандем със съпруга си - композиторът Кирил Икономов, създават незабравими песни, които стават хитове на национално ниво, дори от позицията на тогавашния окръжен град.

В началото на 90-те години, по инициатива и със средства на Мая Нешкова е изграден параклисът "Успение Богородично" в парка "Бачиново" край Благоевград. В обителта се съхраняват мощите на свети Нестор.

Задно със съпруга си, който е Председателят на Управителния съвет на ЕАЗИПА (Европейска агенция за защита на изпълнителски продуцентски и авторски права) непрекъснато се борят в защита на авторските права и прилагането на закона за авторското право в България.

Мая Нешкова е и посланик на добра воля към фондация "Утре за всеки" и е лице на кампанията за борба с рака на гърдата. Част от приходите от концерта "За да има живот" със Софийската филхармония в зала "България", който изнася съвместно Кирил Икономов са дарени за лечение на жени, страдащи от това заболяване.

Творческият тандем Нешкова-Икономов има редица важни международни отличия, а през май 2016 г. Мая Нешкова е удостоена от президента Росен Плевнелиев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - II степен за принос в развитието на културата и изкуството.

Мая Нешкова освен любимата певица на няколко поколения българи е и един достоен човек, направил много за популяризирането на Благоевград.

Официалната церемония по удостояване със званието "Почетен гражданин" на Мая Нешкова, арх. Александър Баров(посмъртно) и инж.Захари Донев ще се проведе на 5 Октомври на тържествената сесия на Общински съвет- Благоевград.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: