Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Мариус Куркински закрива "Тара-ра-бумбия“ с "Черното пиле“
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:50 / 19.05.2017Коментари (0)540
©
Няколкократният носител на престижната награда "Икар" Мариус Куркински ще представи моноспектакъла "Черното пиле" пред публиката на Благоевград в последната вечер на юбилейното V издание на театралния фестивал "Тара-ра-бумбия. Постановката на ПК"Ажур Пико" по Николай Хайтов, ще бъде играна от 21:00 часа на Голяма сцена на ДТ "Никола Вапцаров", с която ще постави финал на тазгодишното издание на "Тара-ра-бумбия".

В "Черното пиле" Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов - "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле". Ето какво споделя актьорът за постановката: "Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват".

Мариус Куркински е творец, талант, човек, чиито успех трудно може да се нарече "кариера". Талантът му е по-силен и пробивен от обикновената амбиция, а животът му все повече се затваря само и единствено в работата: до степен, в която самият той твърди, че "иска да се превърне в театър". Той е гений, любимец на цял български народ с много представления, спектакли и моноспектакли.

Интересът към Мариус Куркински е огромен и от няколко дни билетите за моноспектакъла са разпродадени. Освен "Черното пиле", тази вечер от 18:00 часа ще бъде изиграна и постановката "Вампир" на ДТ "Никола Вапцаров". Спектакълът е дело на Маргарита Мачева. Светът в пиесата "Вампир" е изграден от строги закони, поставени преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна - когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията; за смелостта да бъдеш различен; за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.
Днес от 15:00 часа ще бъде представен и модул "Памет" на театралния фестивал "Тара-ра-бумбия" . Една своеобразна среща между публиката с театъра на Стоян Камбарев- Спомен и живот- Никога смърт....Среща разговор с водещ Кремена Димитрова. Мястото е Камерна зала на Драматичен театър "Никола Вапцаров".

В продължение на девет вечери жителите и гостите на Благоевград се докосваха до магията и тайнствеността на театъра. Видяха представления и спектакли, някои от които бяха премиерни за България. По време на фестивала, на сцените в ДТ "Никола Вапцаров" бяха представени представления, каращи хората да настръхват, някои от които "Физика на тъгата" от Георги Господинов, "Иванов" от А.П.Чехов, "Животът е прекрасен" по "Самоубиецът" и други произведения на Николай Ердман. В предпоследната, осма вечер на "Тара-ра-бумбия" зрителите видяха Ибсеновите герои от "Хеда Габлер". Пиесата бе представена от Хасковския театър ДКТ "Иван Димов". "Хеда Габлер" постави добрите стари теми за културата и вдъхновението, за любовта и смъртта. Образът на главната героиня е определян като "женския" Хамлет. В образите на Ибсеновите герои в "Хеда Габлер" зрителите на "Тара-ра-бумбия" успяха да видят Ина Добрева, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Биляна Георгиева и Васил Читанов. След края на пиесата, публиката се пренесе пред Камерна сцена и една "Тотална щета", дело на творците от Театрална група "Метеор" и ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс Спектакълът не се занимава с проблеми. Той показа на зрителите едно изследване на естествените явления - живот, любов, красота, смърт и причините да ги превръщаме в проблеми. Инструментът, с чиято помощ се провежда изследването, е тялото. Използвани са всички функции, които то притежава - да произвежда движение, звук и енергия в количества, които рядко се срещат на театралната сцена.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: