Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Лекари от цяла България се обучават за работа на медицински хеликоптер
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:13 / 15.05.2023Коментари (0)218
© NOVA
Започна обучението на първата група лекари за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.  Кандидатите да работят на медицински хеликоптер са от 17 болници и 4 медицински центъра в цялата страна.

Обучението се провежда в базата на Военномедицинска академия. А кандидатите да работят на медицински хеликоптер в първата група са общо 50. Сред тях има анестезиолози, парамедици и акушерки. Отделно от тях обучение започнаха и над 40 медицински сестри.

Всички те са преминали през обстойни физически изследвания, като е проверено и психическото им здраве. Обучението ще продължи 10 дни, а завършилите го ще получат т. нар. "допуск" за работа на медицински хеликоптер.  Александър е специализант по "Анестезиология". Решава, че иска да учи медицина, докато е в гимназията. Днес мечтае да се превърне в борден лекар на хеликоптер.

"Ако възникнат особени ситуации по време на полета какво трябва да предприемем?", пита той обучаващия. И получава отговор: "Трябва да имате запас от медикаменти за кислород. И разчитате на монитора, за да следите жизнените показатели“.

Освен на монитора обаче във въздуха ще е нужно да разчита и на силна психика. "Смъртта, страданието. Това са неща, които ни взимат доста. Със сигурност е екстремно, вероятно и опасно, но си заслужава", твърди д-р Александър Фарфаров, обучаващ се за борден лекар.

Екипажът на медицинските хеликоптери ще се състои от четирима души – двама пилоти, лекар и медицинска сестра. Според специалистите ключови за изхода на акцията ще са първите 15 минути.

"Трябва да се проверят дишане, сърдечна дейност и кървене. В първата минута още лекарят трябва да е наясно какво трябва да прави“ + "Как се запазва самообладание в обстановка, която изисква бърза реакция, но при различни от условия от наземните? – работата е екипна, трябва да се разбират с поглед“, посочва д-р Мария Георгиева,борден лекар за авиомедицинска евакуация.

Очаква се първите медицински хеликоптери на лизинг да пристигнат у нас през лятото. "Почти съм убеден, че в началото на юли до средата на юли месец ще имаме хеликоптери, два хеликоптера с чуждестранни екипи с пилоти и с техници", категоричен е здравният министър д-р Асен Меджидиев.

А в края на годината България трябва да разполага и с първия си закупен хеликоптер. Основно изискване е апаратурата вътре да издържа на свръхнатоварване.

"Забележете, трябва да издържа до минус 9G. Ако се случи нещо, трябва да издържи и на такъв удар в земята закрепването. 9G – това е девет пъти претоварване“, твърди  проф. Любомир Алексиев, началник на катедра "Авиационна и морска медицина", цитиран от NOVA.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: