Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Къде се намира най-издирваният пловдивчанин?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:49 / 27.12.2022Коментари (0)309
©
Руският сайт "Медиазона" съобщи сензационната новина, че Министерството  на вътрешните работи на Руската федерация е обявило българския  журналист Христо Грозев  за издирване. Грозев е директор в разследващия сайт Bellingcat. Той беше един от хората, които най-активно разследваха отравянето на Алексей Навални, разбиването на самолета MH17 в Украйна, както и отравянето на Скрипал във Великобритания. Разследването му по случая "Навални" разкри, че поне осем служители на Института по криминалистика на ФСБ са замесени в отравянето. 

Почти никоя световна медия, която съобщава тази новина, не информира, че Грозев е пловдивчанин. Медийната му кариера започва с нарушаване на българските закони и опит за нелегално радиоизлъчване през 1989 година. След това предава родината и заминава за САЩ. Връща се и започва да изкупува радиостанции – вкл. пловдивски, и ги поамериканчва. Прави опит да сложи ръка на най-големите български вестници, но този опит му опит е осуетен, съобщава ПОТВ.

Безспорно Грозев е най-известният пловдивски журналист в световен мащаб. Имало е опит да бъде предложен за наградата "Пловдив" за журналистика, но кандидатурата му е била отхвърлена, тъй като тази награда се дава само за постижения в областта на културната журналистика. Разследвания от типа на тези, които прави Грозев, безспорно са твърде ниско качество, за да получат такава престижна награда.

Вчера Грозев написа в Туитър, че също не е наясно с причината. "Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя "списък на издирваните лица", поради което не мога да предоставя никакви коментари в момента. В известен смисъл това няма значение - от години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я накарат да изчезне", написа той.

"Възможно е Русия да издаде така наречената "червена бюлетина", за Христо. Това е едно от средствата, които Москва използва, за да тормози тези, с които тя не е съгласна. напълно е възможно това да се приложи и срещу Христо Грозев". Това мнение изрази в ефира на "Здравей, България" по Нова тв Йордан Цалов - колега  на обявения за федерално издирване от Русия български журналист Христо Грозев, който също е част от екипа на разследващия сайт "Белингкат".

И обясни, че истинската причина от Кремъл вчера да обявят мъжа за издирване са разследванията на сайта "Белингкат“, в който Грозев работи. Сред тях попадали отравянето на Сергей Скрипал, на Емилиан Гебрев и други.

По думите на Цалов Грозев ще бъде в безопасност от гледнa точка на неговото задържане и предаване на Москва.

"Ние всички сме граждани на ЕС. Не вярвам неговите права да не бъдат защитени в Европа. Пътуването в чужбина обаче ще става все по-трудно, каквато навярно е и целта на Русия".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: