Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Край на строителството на кооперации без паркинг или гаражи в Благоевград
Автор: Ливия Кукова 18:27 / 20.03.2024Коментари (0)1361
© Фокус
Илюстративна снимка
Още в първия си разговор с главния архитект на Община Благоевград, при встъпването си в длъжност, кметът Методи Байкушев е забранил да се издават разрешителни за строеж на кооперации без в техните планове да е предвидено изграждането на гаражи или паркинг, предаде репортер на "Фокус“.Той заяви, че слага край на изключенията, както и на използването на "вратички в закона“, които допускат да се строи жилищен блок без да има гаражи или паркинг. Това е една от стъпките, чрез които общинското ръководство се надява да преодолее проблемите с паркирането в областния център, които от години притесняват, както жителите на Благоевград, така и гостите на областния център.

Байкушев заяви, че хората трябва да започнат да изискват от строителите да има не само паркинги и гаражи, но и да се мисли за съпътстващата инфраструктура. По думите му благоевградските строители са свикнали да строят кооперации да не се интересуват от нищо друго.

"Такова нещо повече няма да се допуска. Включително в момента имаме казус, в който строител иска да му изградим канал през три имота, за да се върже към друг магистрален. Изобщо не разсъждава в посока да се съберат с другите инвеститори и да си изградят уличен канал. Община Благоевград не може да обслужи всеки строителен и имотен мерак“, категоричен бе общинският кмет.

Методи Байкушев обясни, че изграждането на една нова улица с вода, ток, тротоар и транспортен достъп струва стотици, дори милиони левове, така че когато строителите планират да правят кооперация, то е добре да съобразят и тези неща. По думите му вариантът за решаването на такива проблеми е повече инвеститори да се съберат и заедно да изградят някаква част от необходимата инфраструктура.Кметът уточни, че Благоевград се е превърнал в "разпръснат град“, защото в годините назад общината е допуснала да се правят промени в общия устройствен план, които са били "на парче“. Това е довело и до изникването на още един проблем, свързан с това, че много хора се оплакват, че няма изградена инфраструктура до местата, в които живеят.

Кметът Байкушев добави, че натрупаните проблеми в Благоевград около жилищното строителство са породени от факта, че години наред Общината е допускала да се изменя общия устройствен план на парче, без да се мисли за необходимостта от изграждането на необходимата инфраструктура.

"В момента имаме един пръснат град, където безброй хора са си строили на места, до където няма добър достъп. И съвсем реалистично ще кажа, че още дълги години там няма да има изграден достъп, защото пари няма. Това хората трябва да го знаят“, подчерта той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: