Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Композицията "Движение" намери своето истинско място в Благоевград
Автор: Стоян Маджиров 10:29 / 18.06.2019Коментари (0)383
©
След дълго пътуване скулптурната група "Движение" намери своето истинско място в Благоевград. Тя беше преместени днес, с около 20 м, като остана на пл. "Георги Измирлиев“. Преди това, идеята за прекомпозирането беше обявена на пресконференция, на която присъстваха зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, скулпторът Павел Койчев и медийният експерт проф. д-р Георги Лозанов. По време на срещата бе осъществен и видео разговор с изкуствоведа Борис Данаилов, който подчерта високата стойност на композицията.

"Свързахме се с автора, за да сложим край на дългото пътуване на скулптурната композиция. Няколко пъти тя е премествана без съгласието на нейния автор. Община Благоевград реши да поправи тази грешка, направена в миналото. Огледахме няколко места с Павел Койчев, но негова бе тежката дума къде да се поставят фигурите. Те ще останат на площад "Георги Измирлиев", но ще бъдат позиционирани на по-централно място, така че да може всеки гост на гради ни да ги види. Наясно сме, че притежаваме нещо изключително и то трябва да намери своето най-добро място", каза зам.- кметът Христина Шопова.

Известният скулптор Павел Койчев благодари на ръководството на Община Благоевград, че за първи път се допитва до него и търси мнението му за собствената му творба. Той разказа, че през 1986 г. получава задание от СБХ да направи декоративна пластика, която да се постави в пространството пред гарата в Благоевград и да е тематично свързана с движението. "Исках да изразя най-естествените човешки състояния, свързани с движението на една гара – пътуване, чакане и почивка. Създадох тази композиция за гарата в Благоевград и не очаквах, че скоро след това тя ще поеме по своя дълъг път. За известно време фигурите бяха прибрани в складове край село Покровник. През 1992 година по идея на художника Светлин Русев ги поставихме пред Художествената галерия в София. По- късно те се завърнаха отново в своя дом - Благоевград", разказа Павел Койчев. Той призна, че не харесва досегашното място на композицията - в края на площада е и фигурите не са подредени правилно.

"Павел Койчев винаги е бил съвременен и авангарден творец, в чието творчество концептуално и модерно не си противоречат. Независимо от културната конюнктура, той винаги е бил модерен, авангарден и е давал алтернативи с таланта си", заяви проф. д-р Георги Лозанов. Той припомни, че в началото фигурите не са приети еднозначно от обществото, тъй като не се вписвали в политико-социалните представи на времето. Тогава хората очаквали скулптурите да са свързани с някаква героика и да носят конюнктурни послания, характерни за онова време. С годините обаче композицията е оценена от публиката и престава да е предмет на амплитудни мнения. Днес групата "Движение" е част от живота на Благоевград. Тя намери своето най-естествено място - такова, каквото авторът й иска. "Надявам се, че движението на скулптурите най-сетне ще спре, но самата композиция ще продължи да бъде символ на движението напред в развитието на нашия прекрасен град", подчерта Христина Шопова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
49-ото Народно събрание
Санирането на сградите
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: