Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът се срещна със социалния министър, обсъдиха проект за нови домове за възрастни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:34 / 26.08.2016Коментари (0)630
Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов се срещна с министъра на труда и социалната политика в България Зорница Русинова. По време на срещата бяха представени проектите, които община Благоевград реализира в социалната сфера, като бяха начертани и бъдещи планове за работа в тази насока и подобряване на услугите.

На работната среща присъстваха още зам.-министърът Деница Сачева, народния представител Даниела Савеклиева,областният управител Бисер Михайлов и зам.-кметовете по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и по европейски проекти и програми Зорница Кралева.

След работната среща кметът Камбитов и министър Русинова, придружени от зам.-министърът Деница Сачева, народния представител Даниела Савеклиева,областния управител Бисер Михайлов и зам.-кмета Христина Шопова посетиха Домашен социален патронаж. 

"Открихме патронажа в през изминалата година. Той обслужва 280 потребители. Целта ни е да развием неговия капацитет", категоричен бе д-р Камбитов.

Служители показаха модерното оборудване, което е според европейските стандарти. След това, всички бяха посрещнати в Център за ранно детско развитие, където малчуганите споделиха своите мечти за това какви искат да станат, когато пораснат.

"Социалната политика на Благоевград е един изключително добър модел за комплексно обслужване. Това, което виждаме на място в активен жилищен квартал - работа с деца, които са в риск, през призмата на проектите, които Министерството финансира за ранно детско развитие, а работата на Домашен социален патронаж е възможността през ОП за подпомагане на най- нуждаещите се, да подпомогнем наистина на хората, които са най-бедни, най-уязвими с предоставяне на услугата "Топъл обяд", каза министър Русинова. 

В момента около 150 души се хранят в социалната трапезария на територията на община Благоевград, а за цялата страна те са около 13 хиляди човека, на които се осигурява "Топъл обяд" благодарение на солидарността на европейските средства. 

"За мен моделът, който тук се прилага от местната власт и дава възможност и за комбиниране и на социалните услуги, на услугите на патронажа , топлия обяд с училището, детската градина, плувния басейн, дава възможност за комплексно подпомагане и това е бъдещето на социалните услуги", категорична бе министър Зорница Русинова. 

Кметът д-р Атанас Камбитов уточни, че заедно със социалния министър Русинова е обсъден и проект за изграждане на нов дом за стари хора в Благоевград.

"Работим и за изработване на по- ясни и обективни критерий във връзка с осигуряване на помощ от асистент. Общините също трябва да поемат своята социална отговорност. Имаме уверението, че и занапред програмата за личен асистент ще продължи да работи. Като цяло програмата е с позитивен ефект. 

За съжаление не можем да обхванем всички групи, но търсим решение. Идеята, за разширяване на Домашния социален патронаж, е да се разшири кухнята, за да може да обхванем повече хора, които да получават ежедневно храна. С министър Русинова коментирахме и бъдещи проекти, като се базират на демографската тенденция населението да остарява, като в тази връзка имаме идея за изграждане на нови домове за стари хора. Това е в близък хоризонт и работим в тази насока", допълни още кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов

По време на посещението на социалният министър в Благоевград стана ясно още, че се обсъждат съпътстващи мерки за развиване на приемната грижа. 

В момента Министерството на труда и социалната политика обсъжда с общините как ще бъде разпределено финансирането, което идва по две оперативни програми- "Развитие на човешките ресурси" и "Региони в растеж", като първата осигурява средства в размер на 70 милиона лева, а втората малко над 50 милиона лева. 

До края на 2016 година се предвижда да бъде приет и нов закон за социалните услуги, за подобряване на тяхното качество и ефективност с акцент върху специфичните нужди на всеки потребител.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Закупуване на самолети F-16
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: