Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът: Още жив, Самуил става легенда и за свои, и за чужди!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:08 / 10.10.2014Коментари (0)188
В препълнената зала "22 септември" в Благоевград бе представен филмът "1014- Последната година на Самуил". На прожекцията присъстваха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представили на общинска администрация, професори, историци, общественици, ученици и граждани.

"Дадохте ни един по-различен ъгъл на историята с този документален филм, който е част от програмата на община Благоевград по повод 102 години от освобождението на Пиринска Македония и 1000 години от смъртта на Цар Самуил. Това е нещо, което в учебниците по история не се пише", каза след края на филма кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той поздрави Валери Яков, Красимир Кушев и целия екип, реализирал проекта.

"Филмът показва един необикновен живот, съдба на велик български цар, който десетилетия наред брани свободата на народа си. Самуил, още жив, е легенда и за свои, и за чужди, и за българи, и за ромеи, а за следващите поколения е символ", добави кметът Камбитов. По думите му, Цар Самуил е символ за непримиримостта на България, за волята за свобода.

Кметът допълни, че както при миналогодишния филм за Гоце Делчев, така и след тази екранизация остава със смесени чувства на гордост, но и донякъде на срам. "Задавам си въпроса: Ние, българите, обичаме се, или мразим самите себе си? Явно този въпрос от векове го носим, но още нямаме отговор. Имам усещането, че винаги когато се случва нещо лошо, си мислим, че няма как да е станало без наше участие, а с такава вяра няма да стигнем до никъде. Казват, че всеки народ си заслужава съдбата, може би към днешна дата и при нас това е доказателство". 

"Дано се променим и Бог да пази България!", завърши словото си кметът Камбитов, като уточни, че винаги трябва да завършваме с оптимизъм.

Филмът "1014- Последната година на Самуил" се позовава на хрониките от византийските летописци Йоан Скилица, Михаил Псел, Йоан Цецес, френския пътешественик и историк д-р Гюстав Шльомберже и трилогията на Димитър Талев "Самуил, цар български".Сценаристи на филма са Красимир Кушев и Валери Яков, режисьор е Валери Яков, консултант д-р Янко Христов, оператори са Александър Караджов и Феодор Сургов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: