Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Камбитов получи почетен плакет за опазване на културното наследство на града
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:57 / 03.10.2014Коментари (0)291
©
Почетени плакети за опазване на културното наследство на Благоевград бяха връчени днес на кмета д-р Атанас Камбитов и председателя на ОбС Радослав Тасков при откриването на изложбата "Историята оживява - материали от Александър Пелтеков". С плакет бе отличен и самият Александър Пелтеков, който за съжаление не присъства на откриването на изложбата поради влошено здравословно състояние.

Директорът на Регионален исторички музей- Благоевград Христина Цонева откри безценната изложба с исторически важния архив, събиран цял живот от Александър Пелтеков. На тържественото откриване присъстваха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС Радослав Тасков, военно фомирование 26400, културни дейци и родолюбиви граждани. Оркестър "Пирински звуци" с ръководител Петьо Кръстев допълваше атмосферата.
Христина Цонева изтъкна, че със закриването на Македонския научен институт след Втората световна война се е отворила огромна празнота в българската история. "Именно тази празнота ние успяваме да запълним, благодарение на дългогодишния труд на Александър Пелтеков", категорична бе тя.

Госпожа Цонева благодари на кмета д-р Камбитов за изключително важната му роля по закупуването на ценните документи.

"С изключително удоволствие присъствам на откриването на експозицията, защото този архив вече е в Благоевград, където му е мястото. Тези документи касаят нашите предци и ние сме длъжни да ги завещаем на нашите деца, защото те са нашето бъдеще", каза д-р Камбитов. И допълни: "Показахме че сме град с характер, община с характер и сме единствената община, закупила такава безценна реликва".

Кметът Камбитов припомни идеята на община Благоевг

©
рад архивът да стане част от експозицията в музея на Македоно-Одринското опълчение, който ще бъде изграден в района на бившите казарми. "Няма по-добър начин от този, с откриването на изложбата, да отпразнуваме 102 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония , от това че сме свободни граждани", завърши поздравителното си слово градоначалникът.

Радослав Тасков изказа благодарност към общинските съветници, гласували почти с единодушие предложението на кмета Камбитов за откупуването на ценните документи.
"Без документация няма история", обобщи събитието историкът Кирил Алексиев, уредник на изложбата. Той изтъкна, че делото на Пелтеков е колосално и патриотично за времето си. Алексиев благодари още веднъж на кмета д-р Камбитов, по чиято инициатива имаме възможността да опазим нашия национален дух чист и неопетнен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: