Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Камбитов: Догодина започваме изграждането на индустриална зона в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:44 / 11.10.2019Коментари (0)4115
©
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов съобщи, че през следващата година започва изграждането на Индустриална зона в Благоевград. Общината ще даде земята, а "Национална компания Индустриални зони" ЕАД ще изгради абсолютно цялата  инфраструктура - пътища, осигуряване на достъп до електричество, ток, вода, газ. Индустриалната зона в Благоевград ще е като тези в Пловдив, София и Варна.

Според Стефано Маркиотто, собственик на фабрика за производство на гумени уплътнения и уплътнения за термопомпи, с изграждането на Индустриална зона ще бъдат решени основни проблеми, стоящи години наред пред Благоевград. "Ние нямаме нужда от специализирана работна ръка, защото повечето неща са автоматизирани. Като се разхождам по центъра, виждам добре облечени хора, кафенетата са пълни. Обявили сме свободни позиции в бюрото по труда, обучаваме млади хора, на които дори в обучителния период им плащаме. Искаме да автоматизираме производството максимално, както и да го разширим", коментира предприемачът.

Благо̀евград (до 1950 г. Го̀рна Джумая̀) е икономически, културен и образователен център на Югозападна България и главен град на едноименните област и община. Според преброяване на Националния статистически институт към края на миналата година, градът е с население от 69 178 души.

Икономиката на Благоевград е относително разнообразна и добре балансирана, с липса на ярко доминиращи индустриални отрасли. Най-голям принос в произведения обем продукция и брой работни места е сектор промишленост, следван от търговията и транспорта.

Заради големия брой студенти (тук са Американският университет и Югозападният университет), кръстопътното си географско положение (в долината на река Струма), природата и редица социални фактори, градът има сравнително добре развиваща се икономика. Голям брой неквалифицирана работна сила е наета в строителните компании и шивашки цехове.

Градът е разположен на паневропейския транспортен коридор №4, на европейския път Е79 и на републиканския път I-1. Благоевград е отдалечен е на 31 км път от Северна Македания, на 83 км от Гърция, на 88 км от Сърбия. Разстоянието до София е 96 км, а до Пловдив - 193 км, до македонската столица Скопие е 183 км, а до гръцкия пристанищен град Солун - 199 километра. Благоевград е разпределителен пункт на туристическия поток за близките планини с техните центрове - Банско, Сандански и Добринище.А построяването и на автомагистралата "Струма" ще направи връзката с Гърция още по-бърза. 

Всички тези условия са добра основа за развитие на местната икономика и за по-активни връзки със съседните страни. Но те все още не се използват пълноценно.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: