Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
КЗП стартира проверки във връзка с новата учебна година
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:36 / 05.09.2019Коментари (0)544
©
Нашето внимание традиционно е фокусирано върху най-малките потребители през цялата година. Опитваме се, в зависимост от това какви активности предстоят, да насочим вниманието си върху тези продуктови групи стоки и услуги, които са относими към дадения период. Например, в края на миналата учебна година поставихме акцент върху стоките за деца, свързани със свободното време – велосипеди, ролери, скейтборди, плажни облекла. Сега съвсем естествено идва време да завишим вниманието си към най-често закупуваните стоки преди началото на новата учебна година – облекла, обувки, ученически пособия, раници, различни комплекти и др. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите  Димитър Маргаритов по БНР. 

"Безопасността е задължителното условие. Имаме много ясни критерии, по които извършваме проверките за това какви облекла се разпространяват на пазара. Те са свързани с действащия на територията на целия Европейски съюз стандарт за безопасност, който въвежда редица изисквания, на които детските и облеклата за подрастващи трябва да отговарят", заяви Маргаритов. Той обясни, че в хода на проверките при съмнение за опасност инспекторите взимат проби за изпитване в лаборатории, където да се установи дали даденият артикул съответства на изискванията. В минали периоди контролният орган е забранявал продажбата на облекла заради наличието на по-дълги от допустимото връзки или на дребни елементи, които могат да доведат до задавяне на по-малките деца и дори до по-сериозни инциденти. Целта на Комисията обаче е да спира такива стоки още на границата и те да не достигат до търговската мрежа. 

В рамките на кампанията ще бъдат извършвани и проверки на търговци на обувки за деца в ученическа възраст. "Едно от най-важните неща е свързано със самата материя, в случая – кожата. Важното е хората да бъдат информирани за реалния състав на продукта. Има една особеност – задължителни са пиктограмите, които представляват с информация за това от каква материя е произведена всяка една от трите основни части на обувката", обясни председателят на КЗП.

При раниците и тази година ще се следи за верността на твърденията относно техните характеристики. "Ние следим коректно да бъде поднесена информацията за качествата на този продукт. Имали сме в миналите години няколко случая, в които бяха рекламирани такива продукти с "дишащ гръб", "ергономичен гръб" и т.н., но търговците не успяха да докажат с документи тази специфична полезна характеристика", припомни Маргаритов. 

"Обикновено в навечерието на учебната година се предлагат като много изгодни различен тип комплекти, за да не се налага родителите да избират поотделно тези артикули, а търговецът се е погрижил всичко това да бъде събрано и да се продава заедно. Тук уловката може да се крие в следното – това, че търговецът условно казано е улеснил потребителя и е събрал най-важното и необходимото, не означава непременно, че цената, на която то ще бъде закупено в комплект, е най-изгодната, а обикновено такъв анонс се прави", каза още Маргаритов. 

Голяма част от ученическите пособия са с доста малки размери, но това не освобождава търговеца от задължението му да предостави цялата задължителна информация – от цената, през характеристиките на артикула до неговия производител, подчерта председателят на КЗП. В заключение той отбеляза, че в последните години доста хора предпочитат да пазаруват онлайн всичко необходимо за своя ученик. Затова Комисията ще следи предлагането на тези стоки и в електронните магазини.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: