Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Изложба "В градината на Божията майка“ бе открита във фоайето на Общината
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:57 / 17.02.2016Коментари (0)601
©
Община Благоевград е домакин на фотоизложбата "В градината на Божията майка". Експозицията беше открита от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, в присъствието на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, духовни лица, любители на изкуството и граждани. Тя ще остане в сградата на Общината в продължение на месец. Автори на фотографиите от Атон са Аврам Аврамов и Владимир Алексеев. Снимките показват различни места от Атон, като са уловени мигове, както от живота на монасите, така и на безбройните поклонници от различни страни по света.

"Света гора винаги ще остане в света като едно особено духовно място, което през толкова векове играе ключова роля в живота на православните народи и живота на много хора по целия свят, каза по време на представянето на изложбата Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности в община Благоевград Христина Шопова благодари за добрата съвместна работа с Православния информационен център, с чиято помощ изложбата гостува в Благоевград. "За нас е изключителна чест, че именно община Благоевград е домакин на тази изложба. Вярата е най-силната възможност хората да се обединяват и успяват. Тази изложба ще ни пренесе на едни наистина красиви места. Да си пожелаем този извор, който виждаме тук да ни донесе много благоденствие и Божията майка да закриля община Благоевград", каза в част от словото си зам.-кметът Христина Шопова.

На откриването на изложбата присъства и проф. д-р Иван Желев, председател на УС "Ефория "Зограф", която е собственик на фотосите, подредени във фоайето на община Благоевград. "Откриването на тази изложба е едно важно събитие в духовния живот на България и на Благоевград", категоричен бе Иван Желев.

Света Гора е автономна монашеска република, самоуправляваща се част от територията на Гърция. Първият й устав (971-972 г.) се е съхранил и действа до ден днешен. Летоброенето й води началото си от IX в., макар че аскети са живели и по-рано по тези земи. Атонските отци са наследници на първите монашески общини от ерата на ранното християнство от Египет, Палестина, Сирия, Кападокия и Константинопол.

Наред с манастирите, които са общежитийни, има скитове (отшелнически обители), килии - самостоятелни малки монашески обиталища и пустини (предимно в подножието и около връх Атон, висок 2033 метра, намиращ се на края на полуострова), където живеят отшелниците, приели най-крайните форми на самостоятелен, откъснат от света живот. Манастирите са 20, като техният брой не може да бъде променян. Те са подредени в определен ред, възприет от кинотиса. От тях манастирът "Зограф" е български, манастирът "Хилендар" - сръбски и манастирът "Св. Пантелеймон" - руски, a oстаналите са гръцки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
Газови доставки
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: