Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Историческият музей представя фотоизложба "Никой не е забравен и нищо не е забравено"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:35 / 05.03.2015Коментари (0)349
©
Бивши и настоящи ученици от
VІІ СОУ:
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ПМГ:
виж още
Бивши и настоящи ученици от
НХГ"Св.св.Кирил и Методий:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Регионален исторически музей - Благоевград и Областен съвет на Съюза на ветераните от войните на България - Благоевград ще представят фотоизложба "Никой не е забравен и нищо не е забравено". Тя е посветена на 70-годишнината от участието на българската армия в заключителната фаза на Втората световна война през 1944 - 1945г.

Експозицията ще бъде открита в 10:00 часа на 6/петък/ март във фойето на РИМ - Благоевград от Снежана Захариева уредник в отдел "Нова и най-нова история" на музея. Изложбата съдържа 15 постера, които показват бойният път на Българската армия, включила се във военните действия в заключителният период на Втората световна война в Европа и дала своя принос за разгрома на немско - фашистките въоръжени сили.

Постерите изобразяват делата на българската войска, която води военни действия в земите на три държави - Югославия, Унгария и Австрия, в продължение на осем месеца. В онези героични дни свои принос има и Пиринския край. В състава на Първа българска армия са мобилизирани над две хиляди и триста млади хора от Благоевградска област.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец април.

Веднага след откриването на изложбата в конферентната зала на РИМ - Благоевград ще се проведе историческа викторина "Трофеите на Клио". Тя също е посветена на 70 годишнината от края на Втората световна война. Във викторината участие ще вземат отбори от - НХГ "Св. св. Кирил и Методий" (бивша Солунска), ПМГ "Сергей Корольов" - Благоевград, ЕГ "Людмил Стоянов" - Благоевград, VІІ СОУ "Кузман Шапкарев" - Благоевград, ПГИ "Иван Илиев" - Благоевград и СОУ "СВ. СВ. Кирил и Методий" - град Симитли, както и подполковник Иван Иванов от военно формирование 26 400 - Благоевград, историци, преподаватели и студенти.

На 25 февруари отборите посетиха музейната зала на военно формирование 26400 - Благоевград. Там капитаните на отборите получиха своите състезателни имена от майор Хайтов, а именно "Звегор", "Щип", "Страцин", "Ниш", "Дравасоболч" и "Митровица". Имената на отборите са свързани със сражения, водени в периода септември 1944 - май 1945 г.

Изложбата и викторината посветени на 70-годишнината от края на Втората световна война са организирани със съдействието на Община Благоевград, Регионален инспекторат по образованието - Благоевград, Военен клуб - Благоевград, Военно формирование 26 400 - Благоевград и Военнопатриотичните организации - Благоевград.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: