Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Историческият музей отбеляза Международния ден на птиците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:05 / 02.04.2015Коментари (0)227
©
Регионален исторически музей - Благоевград отбеляза международния ден на птиците с теренни наблюдения по поречието на река Струма.

Организатор на мероприятието е Тоня Тодорова от отдел "Природа" към РИМ - Благоевград. Нейни помощници бяха Райка Иванова - главен уредник в същия отдел, Владимир Милушев от българска фондация биоразнообразие, клон Беласица. В наблюдението се включиха ученици от 3-ти и 4-ти клас от VI СОУ "Иван Вазов". На децата бяха раздадени бинокли, определи за видовете птици, както и орнитологичен дневник, в който да отбелязват видените от тях птици и атмосферните условия. Заниманието на открито даде възможност децата да се докоснат до света на птиците, като ги видят в естествената им среда. Учениците успяха да видят черен щъркел, който е изключителна рядкост да се срещне в населени места, защото обитава гористи и скални местности. Сред редките видове редки птици, които децата наблюдаваха бе бялата чапла и малък корморан, който е застрашен вид и е вписан в червената книга на България. Малките природолюбители видяха бял щъркел, блатар, рибарки, лястовици, бързолет и др.

Уредниците Тоня Тодорова, Райка Иванова и Владимир Милушев от фондация "Биоразнообразие" запознаха учениците с интересни факти и особености на различните видове птици и обясниха значението им за екологичното равновесие.

"България е една от най-богатите страните с най-богато биологично разнообразие в Европа. По поречието на р.Струма минава вторият най-голям миграционен път в България - "Виа Аристотелис" . Пътят свързва Дунав с Бяло море, той е главен маршрут на миграцията на птиците от Европа към Африка, по него минават около 50 вида птици", разказаха еколозите и добавиха, че по поречието на реката прелетните птици намират подходящи условия за почивка и храна, която им дава възможност да възстановят силите си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: