Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Имало ли е кукерски игри по времето на комунизма в Благоевградско и какво е да си колекционер на стари чанове, разказва Илия Дамянов
Автор: Ливия Кукова 11:45 / 08.01.2024Коментари (0)635
© Фокус
Илия Дамянов е един от най-възрастните ръководители на кукерска група в Благоевград – тази на III-ти квартал. По време на вчерашния фестивал "Кукерски игри в Пиринско“ групата бе отличена с награда награда за цялостно представяне. Това е поредното отличие за кукерите от III-ти квартал, които от години впечатляват зрителите на различни фестивали у нас и по света с представянето си.

В специално интервю за Blagoevgrad24.bg Илия Дамянов разказа, че още, когато бил дете се запалил по кукерството. Това се случва през 60-те години на миналия век, когато в Благоевград е създадена първата група. От 1975 година той започва да ръководи група, та чак до наши дни.

"Първият кукерски фестивал в Благоевград направихме през 1975 година. Тогава той се провеждаше в квартал "Струмско“, защото през комунизма не ни даваха да го правим на центъра, нито на стадиона. Общинските власти в Благоевград като цяло не ни позволяваха да организираме фестивал и затова се наложи с един приятел да отидем в София до тогавашното министерство на културата. Там се срещнахме с една заместник-министърка, чието име не помня. Тя ни даде специално писмо, което да представим пред Община Благоевград, за да може да направим фестивал. Самата тя тогава ни каза, че се опитвала да възстанови тези стари традиции и недоумяваше как така от общината ще ни забраняват. Та, благодарение на това писмо успяхме до 1990 година да провеждаме фестивала в квартал "Струмско“, а след промените започнахме да го правим и в центъра“, разказа Илия Дамянов.

Той коментира, че кукерството е стара традиция, която не трябва да се забравя и затова се радва, че днес има голям интерес към него. Дамянов каза, че от разкази на по-възрастни хора научил, че дори по времето на Османското робство кукерски игри е имало, като тогава кукерите се качвали с чановете по баирите над селата.

Любопитна подробност, която ни сподели Дамянов е, че кукерската традиция съществува на много места по света. "Преди години бяхме на фестивал в Гърция и имаше германци, французи и въобще хора от цяла Европа. Дори мога да ви кажа, че някъде по Алпите в северна Германия кукерите наподобяват нашите. И техните костюми са с кожи от пръчове и кози, само маските им са малко по-различни от нашите“, добави той.

По време на тазгодишната Сурва на 1 януари групата на III-ти квартал с ръководител Илия Дамянов достигнала до 250 участника – мъже, жени и деца. Вчера на фестивала тя бе двойно по-голяма, тъй като много хора, живеещи в други градове и държави се прибират специално за кукерското събитие, разказа още той.

Кукерската традиция е част от семейната история на фамилия Дамянови, добави още Илия. В групата му освен двете му деца, участва още неговият внук, както и племенниците му. По кукерството те се запалили още, когато били много малки. И синът му, и дъщеря му с години гледали как баща им се подготвя за Сурва и различните фестивали, впечатлявали се много и от голямото му колекция от стари кукерски чанове, в която в момента има около 500 такива.

А самата подготовката за Сурва отнема близо година на фамилия Дамянови, посочи Илия. Най-трудно било да се оправи костюм, каза той.

"Първо започваме с отглеждане на животното. По-принцип аз си отглеждам кози. Един костюм се прави от 8-9 кожи. Всяка година се зареждам с по 10 пръча, четири години ги отглеждам, коля ги и след това зареждам други 10 за още един костюм. След това кожата трябва да се обработи, затова я давам на кожухар. После следва разчесване. С игла, косъм по косъм разчесваме костюма. Това може да отнеме минимум 2 месеца. За да подготвиш един хубав костюм с дълъг косъм си трябва дълга подготовка. Последно разчесвахме костюма на моя внук, което на мен и сина ми ни отне 4 месеца“, споделя още Илия Дамянов.

При правилно съхранение един костюм може да се ползва дълги години. Самият Илия Дамянов има такива, които са на по 20 години.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: