Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Има ли място ротационния принцип на управление в общинските съвети – говори един от първите председатели в демократичната история на Благоевград
Автор: Ливия Кукова 18:39 / 13.11.2023Коментари (0)616
© Фокус
След по-малко от 24 часа ще се проведе тържественото заседание на Общински съвет – Благоевград, на което клетва ще положат новите 41 общински съветника. И колкото по-малкото време остава, толкова повече и обществеността започва да се вълнува около това, който ще е председателя на местния парламент в областния център.

Предвид обстановката и това, че 16 партии и коалиции намериха свое представителство в Общински съвет – Благоевград в политическите среди се заговори усилено за въвеждането на ротационен принцип в председателството на местния парламент.

Традицията повелява председател да се избира още на първото заседание, като вотът е таен. По неписани правила за пръв сред равните се избира човек, който е избран от най-голямата група. В настоящия мандат с най-много съветници е МК "ВМРО – БНД (БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ), която има избрани шестима общински съветника.

Във връзка с идеята за въвеждането на ротационен принцип в местния парламент Blagoevgrad24.bg потърси за коментар Тома Манасиев – един от първите председатели на Общински съвет в Благоевград, бил част от местния парламент през 1998 година. 

"Във втория Общински съвет на Благоевград, избран след настъпването на демокрацията, беше въведен ротационен принцип на управление. Тогава аз бях един от тримата председатели, които се въртяхме на ротационен принцип, но до сега винаги съм изказвал мнението, че този модел на управление не е добър за Общински съвет“, каза Манасиев.

По думите му няколко са причините, поради които ротацията в управлението на местния парламент няма да доведе до нищо добро.

"Първо – все пак това е отговорна работа и не би било някой да я приема само като място, от което да взима заплата. Второ – при ротация няма фигура, която да носи отговорност за по-дълг период. Председателят все пак е човек, който комуникира не само с местната власт, но и с редица държавни институции. Затова на този пост трябва да застане човек, който да има опит и да е готов да носи отговорност“, добави Манасиев.

Според него този модел на управление на местния парламент няма да сработи добре и препоръча на местните парламентаристи да не прибягват до него.

Наша анкета показа, че благоевградчани също не са привърженици на идеята за въвеждането на ротационен принцип в председателството на Общински съвет – Благоевград. Според тях по този начин отговорността се размива. "Когато знаеш, че носиш морална и материална отговорност за нещо, то тогава ще си много по-сериозен и отговорен в работата си“, сподели жителка на областния център.

Още по темата: общо новини по темата: 690
10.05.2024 »
08.05.2024 »
05.04.2024 »
02.04.2024 »
15.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/115 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: