Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Икономисти: Благоевград е центърът с най-бавен икономически растеж в страната и е сред тези с най-ниска производителност
Автор: Десислава Томева 22:46 / 02.02.2024Коментари (0)555
Благоевград е центърът с най-бавен икономически растеж в страната и е сред тези с най-ниска производителност на труда. Инвестиционната активност остава слаба, въпреки че местната икономика е силно ориентирана към външни пазари. Пазарът на труда се възстановява относително бързо, но в малките общини има видими структурни проблеми, а заплатите остават ниски извън няколко воде ­щи сектора, пишат в седмичния си бюлетин икономистите от ИПИ. Центърът обаче има значителен потенциал за развитие благодарение на младото си и високообразо­вано население.

СЪСТАВ И ТРУДОВА МИГРАЦИЯ

Икономическият център "Благоевград“ се състои от четири общини – ядрото Благоевград и периферните Кочериново, Симитли и Рила. В сравнение с предишното издание на изследването от 2017 г. община Рила е новоприсъединена към периферията на център "Благоевград“. От периферните си общини ядрото привлича по 1,7 хил. работници дневно, 1029 от тях – от Симитли. Работата в Благоевград пък е от най-голямо значение за пазара на труда на Кочериново, където 36% от заетите пътуват ежедневно до работните си места в ядрото. От околните общини Кресна е най-близо до включване в периферията на центъра с малко над 6% пътуващи ежедневно за работа до Благоевград. Интересно е да отбележим, че центърът е разположен на територията на две административни области, като Кочериново и Рила са общини в област Кюстендил.

ИКОНОМИКА И ИНВЕСТИЦИИ

През 2021 г. общата стойност на произведената продукция в център "Благоевград“ достига 2,45 млрд. лв., или средно 27,5 хил. лв. на човек от населението. Въпреки малкия размер в абсолютно изражение на местната икономика тя се представя по-добре от повечето останали центрове, ако отчитаме броя на населението. "Благоевград“ обаче има най-ниския ръст от всички икономически центрове в страната – едва 49% в рамките на последните 10 години. Това отразява най-вече проблемите на местната индустрия през последните години – от затварянето на цигарената фабрика до дефицитите на работници в шивашките цехове.

Степента на концентрация на производството в ядрото на "Благоевград“ е сравнима с тази на други центрове, като то създава 90% от общата добавена стойност, а Симитли допринася за други 7,6%. Структурата на икономиката на центъра е по-особена, като към 2021 г. най-големият сектор е този на строителството с 23% от общата добавена стойност, следван от търговията (20%) и транспорта, складирането и пощите (18%). Относително големи по размер са и преработващата промишленост (7,8%), и здравеопазването (7%). Симитли е с отчетливо различен икономически профил, като там прера- ботвателните предприятия играят основна роля и генерират цели 41% от добавената стойност. Производителността на труда в нефинансовия сектор в центъра е относително ниска – едва 16,1 хил. лв. добавена стойност средно на един нает. Прави впечатление, че част от най – големите работодатели в центъра са публични предприятия – Югозападното държавно предприятие наема над 1500 души, многопрофилната болница – 500 души. Компаниите с най-високи приходи пък са в сферата на търговията. Благодарение на важната ѝ роля център "Благоевград“ има значителни приходи от износ – 1,82 млрд. лв. през 2021 г., а средната стойност от 21 хил. лв. на човек от населението го поставя на трето място в страната след големия център около столицата и "Севлиево-Габрово“.

Към края на 2021 г. размерът на чуждестранните инвестиции с натрупване достига 88 млн. евро, или 991 евро на човек от населението. Почти всички чужди капитали в центъра са съсредоточени в община Благоевград – над 86 млн. евро, останалите 2 млн. са в община Симитли. Повечето от половината (45 млн. евро) са в търговията, транспорта и туризма, а останалите 36 млн. евро са в индустрията. През 2021 г. предприятията са извършили инвестиционни разходи от над 221 млн. лв. за придобиване на земя, сгради и машини, като 193 млн. лв. от тях са в Благоевград, а 20 млн. лв. – в Симитли. Фокус на инвестиционната дейност е индустрията – 62 млн. лв. разходи за придобиване на ДМА, както и секторите на строителството итърговията, транспорта и туризма с по 52 млн. лв.

ПАЗАР НА ТРУДА

Въпреки сериозния ръст в хода на ковид пандемията, който беше сред най-високите в страната, безработицата в центъра през 2022 г. вече спада до 5,5%. Не се наблюдават значителни разлики между общините при общия коефициент на безработица, но периферията среща проблеми с трайната безработица, като в Симитли делът на безработните с регистрация над година е 3,3%, в Рила – 1%. Относително висок е делът на неактивните лица, като той достига 39% в Симитли през 2021 г. и 38% в Рила. Заетостта е близка до средната за всички центрове – около 62% за населението на възраст от 15 до 64 години, а общият брой на заетите според преброяването от 2021 г. е 35,7 хил. души, сред тях 28,9 хил. души в община Благоевград, други 4,6 хил. – в Симитли. Размерът на пазара на труда остава на практика непроменен през последните 5 години, като наетите са намалели с 0,4% спрямо 2017 г. В център "Благоевград“ обаче структурата на заетостта се отличава значително от тази на добавената стойност, като най-много работещи – 23%, се концентрират в преработващата промишленост, 18% – в

търговията, 16% – в строителството. Въпреки по-слабата икономическа динамика през последните 5 години заплатите в центъра са нараснали с 51% – до 1148 лв. брутно средно на месец. Разликите между отделните общини обаче са големи, като средното заплащане в Благоевград е 1214 лв. средно на месец, докато в Кочериново то е едва 791 лв. Сред отраслите съсзначително по-високи заплати са здравеопазването с 2163 лв. и културата, спортът и развлечението с 2137 лв. в община Благоевград.

ЧОВЕШКИ РЕСУРС И РАБОТНА СИЛА

Между двете преброявания центърът е загубил 11% от населението си, а общият брой на живеещите в четирите общини достига близо 89 хил. през 2021 г. Демографските показатели на "Благоевград“ са сред най – добрите в 16-те центъра, като делът на трудоспособното население на възраст от 15 до 64 години е 64,5% – по-нисък единствено в сравнение с центровете около столицата и Варна. Сред трудоспособните 45 хил. души са концентрирани в община Благоевград, а още 8,6 хил. – в Симитли. Много нисък – 21,4%, е делът на населението на възраст 65 и повече години, което прави центъра един от най-бавно застаряващите в страната.

За тези положителни тенденции несъмнена роля играят университетите в ядрото, които привличат значителен брой младежи, както и близостта и добрата инфраструктурна свързаност със столицата. През 2022 г. естественият прираст общо за центъра е  -7,8‰, но отношението между смъртността и раждаемостта е значително по-негативно в периферията: до –29‰ в Кочериново и до –23‰ в Рила. Центърът печели население от миграционните процеси, като общият механичен прираст е 2,3‰, а в Благоевград достига 4,4‰. Сред силните страни на център "Благоевград“ е образователната структура на населението – по данни от преброяването 27% от населението на възраст 7 и повече години е с висше образование, а само 23% – с основно и по-ниско. Центърът е и с най-ниския дял на неграмотните в страната – 0,5% от населението на възраст 9 и повече години, заедно с центъра около столицата и "Севлиево-Габрово“. Постиженията на учениците също са добри – със средна оценка "Добър“ 3,90 и 36,4 точки по математика след VII клас центърът се нарежда сред лидерите в страната.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Зелен преход
Зърнената сделка
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: