Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Икономист: Все по-малко хора ще могат да си позволят ново жилище
Автор: Йоланда Пелова 21:08 / 01.02.2024Коментари (0)204
©
Държавата продължава да стои с широко затворени очи, наблюдава и вижда какво става с пазара на имотите, но не желае да свърши някаква полезна работа в тази посока. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Мога да прогнозирам смело наблюдавайки динамиката на цените на жилищата в Европейския съюз като цяло, и тенденцията, която може да се каже за 2024 година - едно успокояване на цените на жилищата по хармонизирания индекс на потребителските цени. Вероятно жилищното строителство ще продължи, но динамиката вече се затруднява на цените по простата причина, че все по-малко ще стават като цяло хората, които ще могат да си позволят да купуват ново жилище", обърна внимание Дуранкев.

По думите му в България е налице пълна какофония във финансовите показатели: "Най-неприятната реалност е, че днес едно младо, съвременно семейство не с минимална работна заплата на всеки от тях, а със средна работна заплата, много, много трудно може да си позволи да си купи ново жилище и да го изплаща, като същевременно се храни добре, праща децата си на училище и има допълнителни такси за здравеопазване, неформалните плащания. Забелязва се едно  отдръпване на държавата, което е във вреда и на цялата българска икономика, и най-вече на тези, които се чувстват унижени и оскърбени от целия Преход до този момент".

Попитан как държавата може да се намеси и какво може да предприема в тази ситуация, икономистът отговори: "Държавата може да се намеси силно и да поизмести малко олигархията с тези десетки и стотици апартаменти на всеки от олигарсите, които са с огромни площи - да въведе прогресивно данъчно облагане върху жилищата. Държавата може да си позволи, както в други европейски страни, да субсидира младите семейства и тези, които живеят с родители. Може да субсидира и тези, които имат по 2-3 деца, и имат малка жилищна площ и т.н., и да се постарае едновременно решавайки техния жилищен проблем, да подпомогне по този начин и самото жилищно строителство.

Третото нещо, което е, нека да не бягаме от него, в много европейски страни има практика държавата сама да се захваща със строителството на жилищата, една практика, която е била и в България десетилетия, и която реши жилищния проблем на големи групи от населението. Така че възможности има. Жилищната нужда в България е остра, не по-малко остра е и нуждата от обновяване на сградния фонд, особено на тези сгради, които са над 50-годишни, и също така обновяване на жилищната инфраструктура: ВиК, електроинсталации и т.н. Въобще този периметър, който се очертава за развитие на жилищното строителство и подобряване на жилището условия в България, е доста широк и бих казал, че ако държавата умело регулира жилищното строителство и задоволяване на жилищните нужди, жилищен балон няма да има", смята икономистът проф. Боян Дуранкев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: