Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Губернаторът се срещна с жители на Хаджидимово и Вълкосел
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:27 / 30.03.2010Коментари (0)500
©
Областният управител на Благоевград Валери Смиленов, директори на областни дирекции и областното ръководство на ГЕРБ се срещнаха с жителите на Хаджидимово и Вълкосел. Препълнени зали посрещнаха представителите на държавата и членовете на областното ръководство на ГЕРБ, които направиха рейд из региона по р. Места, за да чуят на място проблемите на хората и да им помогнат с информация от първоизточника.

Групата беше представена от областния управител Валери Смиленов и двамата му заместници Бисер Михайлов и Георги Баханов, депутатът от ГЕРБ от Гоце Делчев Георги Андонов, директорът на Държавен фонд Земеделие Георги Качев, директорът на Областна дирекция Земеделие Кирил Укев, директорът на Регионалната дирекция по горите Иван Гергов, началникът на РИО Ивайло Златанов , общинските ръководители на ГЕРБ в Хаджидимово и Сатовча Кирил Пасков и Михаил Парпелов.

Първата състояла се среща беше с репресираните от община Хаджидимово, на която пред областния управител Смиленов бяха поставени десетки въпроси, свързани предимно с дължимите обезщетения на преследваните от комунистическия режим. Областната управа пое ангажимент да преразгледа подадените заявления и да ускори плащането при забавените случаи без обективни причини.

Два часа след това се проведе среща с учителите от общината, в която централно място заеха въпросите, отправени към началника на РИО И.Златанов. Очаквано, учителите се жалваха от действията на определени директори, при които действа принципа „разделяй и владей", не беше подминат и въпроса с шуро-баджанащината, която е вкарала цели фамилии в едно училище. Получи се градивна дискусия и педагозите изказаха мнение какво трябва да съдържа новия закон за образованието по отношение завършването на основно образование. Надделя мнението, че основно образование трябва да се завършва след осми клас. Коментирани бяха образователни документи, които са много остарели като ПМС 207, свързано със стипендиите на учениците, инструкция №1 за инспектиране и други.

В късният следобед започна срещата в с.Вълкосел, община Сатовча. Съвсем разбираемо, основната тема беше тютюнопроизводството, тъй като в този регион тютюна е почти единствен източник на доходи. Залата беше препълнена, защото за първи път се случва директори на държавни институции да отидат на крака при хората, за да им разяснят интересуващите ги въпроси. Както се предполагаше, на събирането имаше провокатори, които се опитаха да провалят срещата, но така и не успяха.

Още в началото на срещата стана ясно, че хората са насъскани умишлено от представители на ДПС, в края обаче самите провокатори стиснаха ръка на най-младия ГЕРБ депутат Г.Андонов и земеделските директори Качев и Укев. И това защото на напълно разбираем език на земеделците стана ясно, че е в ход съвсем нова схема за субсидиране на тютюнопроизводството. „Може да не посадите тази година и едно коренче тютюн, и пак ще имате субсидии. Правителството определи нов начин за субсидиране, за да може вие да излезете на преден план, а не да сте зависими от фирмите-изкупвачки.

Достатъчно е само в една от референтните години 2007-2009 да сте гледали тютюн, за да получите субсидии. Миналата година за всички сортове тютюн имаше общо 82 милиона лева. Тази година само за сорт „Басми" са определени 80 милиона лева, което е в пъти повече и добре за вас, защото в Гоцеделчевско се гледа предимно сорт „Басми" . Така младият депутат Андонов обясни на невярващите отрудени земеделци, че нещата са тръгнали в правилната посока и няма да бъдат поставяни вече на колене пред изкупвачите на тютюн.

До 2013-та година с новата схема на субсидиране тютюнопроизводителите ще имат сигурен доход, дори и да не гледат тютюн през тази или следващи години. Опростена е и процедурата по регистриране-тя става само срещу лична карта и свидетелство за платени към държавата данъци, за да не изпускат хората сроковете за регистрация.

 

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Матури 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: