Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Губернаторът: ВАС не е разгледал оспорването по същество и не е взел под внимание големия брой постъпили възражения
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:56 / 19.02.2011Коментари (0)668
© Blagoevgrad24.bg
По повод публикация в електронна медия областният управител на Пиринско Валери Смиленов направи изявление, което Blagoevgrad24.bg публикува без промени и съкращения:

Областна администрация, в мое лице е оспорила решенията, с които Общинския съвет - Благоевград, по предложение на Кмета на община Благоевград, е одобрил ПУП - те за изменение на Плана за регулация и застрояване в местностите "Бодрост" и "Септемврийче" именно поради широкия правен интерес на гражданите на община Благоевград. Като представител на изпълнителната власт, съм заинтересован от поддържането на правовия ред и демократичното управление на държавата и следи за спазването на законността и упражнява контрол за законосъобразност на актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация.

В тази връзка, като орган на държавно управление, защитавам правата на всички граждани. Основен мотив за оспорването на решенията на Общински съвет - Благоевград е, че не могат да се изменят ПУП - ве с цел узаконяване на незаконни строежи или промяна на предназначението на терени, определени с подробните устройствени планове за озеленени площи /чл. 134, ал. 4, т. 1 и 2 от ЗУТ/. В случая ВАС не е разгледал оспорването на областния управител по същество и не е взел под внимание големия брой постъпили възражения, направени по повод на съобщените проекти за изменение на плана. Нарушена е и разпоредбата на чл. 134, ал. 2, т. 6 от ЗУТ, която предвижда, че изменение на ПУП - ве се извършва със съгласието на заинтересованите лица /собствениците на имоти/.

Съгласно Тълкувателно решение № 5/2008 г. на ОСК при ВАС областният управител може да упражнява контрол за законосъобразност върху всички решения на общинските съвети чрез оспорването им пред съответния административен съд по реда на чл. 45, ал. 4 от ЗМСМА и във връзка с чл. 32, ал. 2 от Закона за администрацията. Най - много текстове на Общински съвет - Благоевград върнахме и съответно оспорихме във връзка с прилагането на Закона за общинската собственост и управлението на собствеността в община Благоевград. Следил съм за неправомерното удължаване на срокове на договори за отдаване под наем на имоти общинска собственост на основание §78, ал. 2 от ЗОС.

Тази разпоредба дава единствено възможност да бъдат удължавани въпросните договори, ако същите са сключени преди промяната на ЗОС от 16 ноември 2004 г. Оспорени са общо 5 решения единствено на основание неправомерно удължаване на сроковете на договори за отдаване под наем на имоти - общинска собственост, с цел заобикаляне на закона. Не бива да се приема връщането на тези актове като удар върху досегашните наематели. Областна администрация оспорва така удължените договори, единствено спазвайки стриктно българското законодателство, а и в интерес на останалите около 80 000 жители на град Благоевград.

В случаите е следвало да се проведат нови тръжни или конкурсни процедури за отдаването им под наем с цел по - добро стопанисване на общинската собственост и в интерес на местната общност. Причина за вземането на този вид решения е некоректно отправените от Общинската администрация, в частност Кмета на Община Благоевград, предложения. Всички те са целели единствено заобикаляне на действащото законодателство и неспазването на правовия ред.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Сериалът "Чернобил" 2019
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в Кюстендилско
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: