Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Граждани се събраха в Благоевград, за да поискат хижа "Македония" да бъде деактувана като държавна, от НП "Рила" им отговориха
Автор: Ливия Кукова 19:24 / 15.03.2024Коментари (0)956
Туристи и планинари от цялата страна се събраха в Благоевград, от където стартира Национална гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предаде репортер на "Фокус“. В своя позиция, разпространена до медиите през вчерашния ден, от Българския туристически съюз поискаха незабавно да бъде прекратен конкурса за отдаване под наем на хижа "Македония“. Освен това от съюза отправиха призив хижите "Македония“ и "Чакалица“ да бъдат деактувани като държавни и да бъдат върнати под патримониума на Сдружение "Български туристически съюз“ и Туристическо дружество "Айгидик“ – Благоевград.

Пред медиите днес председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев обясни, че строителството на хижа "Македония“ започва през 1933 година, като от тогава до днес тя се стопанисва от БТС чрез местното туристическо дружество.

"Документи има запазени в нашия архив. През 2016 година, по неясно какви подбуди, Областната управа актува този обект като собственост на държавата. Ние искаме да се преустанови практиката – обекти, които са били собственост на Български туристически съюз и на туристическите ни дружества да се актуват и да се раздават на частни фирми, било през държавата или общините“, каза още той.

Венев посочи, че по тази схема има загубени обекти. "В тази хижа "Македония“ през последните 3 години са вложени над 180 хил. лв. за ремонт, поддръжка и оборудване. В съседство има друга хижа "Чакалица“, но за нея няма никакъв интерес. Ако държавата е толкова инициативна и иска да ремонтира някакъв си обект, да го поддръжа и да го оборудва, да го направи привлекателен, да ползва тази хижа. Там наистина ще се разберем и може да им я преотстъпим, за да я ремонтират и приведат във вид, който наистина може да е удобен за употреба от туристите. А защо точно хижа Македония – защото е готова. Тя е направена. Тя е ключова хижа за Българския туристически съюз. От там минават всички пътеки, от там минава Е4 – европейския маршрут. В този обект обслужваме адски много туристи“, добави Венев.

По думите му над 90 години хижа "Македония“ е собственост на Българския туристически съюз. Венев коментира, че много хора си мислят, че е лесно да се стопанисва хижа високо в планината, но всъщност хижарството е трудоемка работа.

"Когато случайни хора попаднат в такива обекти, обикновено те замират. Нашата роля е да запазим обекти на БТС за българските туристи чрез нашите туристически дружества. Настояваме такива конкурси да бъдат прекратени от държавата и общините, за да могат туристическите обекти да обслужват туризма в България. В момента има обявен конкурс за хижа "Македония“, но кой ще го спечели, никой не може да каже. Нашето дружество в Благоевград участва в този конкурс, но ние не може да гарантираме, че те ще го спечелят“, поясни председателят на Българския туристически съюз.

Той подчерта, че БТС настоява за деактуване на хижа "Македония“ и за промяна на на няколко члена в закона, които ще позволят на национално представителните дружества да получават имущество от държавата, така както общините и националните паркове.

"Искам да подчертая, че в момента БТС е тази национално представителна организация, но ние говорим за такива и в други сфери като спорт и култура, където този проблеми стои с пълна сила. Искаме това нещо да се случи, за да може организации в обществена полза да стопанисват такива обекти, а не държава или общини“, отбеляза Венев и категорично заяви, че БТС няма намерението да остави хижа "Македония“, която е строена от туристите и трябва да остане за туристите.

Директорът на Национален парк "Рила“ Красимир Андонов също взе отношение по темата като обясни, че го прави, защото сред обществеността са се породили съмнения и притеснения, относно това, което се случва с хижа "Македония“.

"Хижа "Македония“ ще си остане хижа "Македония“ и ще продължи да се ползва в полза на всички туристи. През 2014 – 2015 година във връзка с актуализацията на плана на НП "Рила“ се извърши инвентаризация на сградите, като тогава се установи, че за някои няма документ за собственост като хижите "Македония“ и "Чакалица“. С оглед защита на държавния и обществения интерес се предприеха действия за актуване, като те станаха публична държавна собственост, тоест те са собственост на държавата, тоест на всички български граждани. Ние трябва да гарантираме, че хижа "Македония“ ще остане такава и няма да има частен интерес – за събаряне или превръщане на хижата в хотел. Наистина има някои законови неща, които трябва да се случат, за да се регламентира по някакъв начин проблема с доста хижи и други обекти на територията на цялата страна. Това, което се случи с хижа "Македония“ може да е начало на тази инициатива. Подкрепяме всичко, което е добре за българските граждани. В момента няма начин за деактувене на хижата, защото трябва да има законови промени“, коментира Андонов и добави, че ако в момента хижа "Македония" бъде деактувана, то някой може да я придобие за собствени интереси. 

Той даде гаранция на присъстващите, че хижа "Македония“ ще остане такава и ще се ползва от български и чуждестранни туристи. А след приключване на конкурса за отдаване под наем на хижа "Македония“ обща да бъде представена подробна информация за него.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: