Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Ексшефът на ОС-Благоевград осъди ВСС на 29 000 лв.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:51 / 20.07.2016Коментари (0)544
© 24 часа
Бившият председател на окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков осъди Висшия съдебен съвет на обезщетение от 29 хил. лв. за морални вреди. Съдия Аршинков, който ръководеше съда до 2010 г. предяви иска си за 50 хил. лв. пред административния съд в Благоевград, но колегите му си направиха отвод и делото бе разпределено в Кюстендил.

В исковата си молба съдия Аршинков твърди, че временна комисия от ВСС, която е проверявала работата му в края на 2009 г. е излязла с доклад, който е "очернил доброто име и чест, уронил достойнството и причинила душевни болки и страдания". Проверката тогава бе провокирана от лидера на РЗС Яне Янев, който заговори за конфликт на интереси в благоевградския съд.

Този доклад е бил публикуван на страницата на ВСС, намерил широк отзвук в медиите. В него било посочено, че има конфликт на интереси при разпределяне на делата, защото съпругата на съдията е адвокат, както и други констатирани нарушения. Според Аршинков обаче докладът се позовавал на слухове и съмнения по анонимни сигнали, без нито един установен случай на нарушение на законовите изисквания. Месец и половина по-късно Комисия по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС е изготвила друг доклад, според който няма никакви данни за конфликт на интереси в дейността на Красимир Аршинков. Този доклад бил приет от ВСС, но непубликуван и неразгласен сред обществеността.

Аршинков твърди, че неоснователно е бил оклеветен пред колеги, близки и обществото, като преживял сериозен стрес от злепоставянето му, уронване на честта и достойнството, огорчението и обидата от "липсата на справедливост в действията на най-висшия орган на съдебната власт". Чувствал се в безизходица поради невъзможността да се защити и невъзможността му да повтори мандата си на административен ръководител на окръжния съд.

Магистратите от Кюстендил са категорични, че сочените неимуществени вреди са доказани и осъдиха ВСС да му плати 29 хил. лв. обезщетение.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Източник: "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Covid-19
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: