Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Експерт: АМ"Струма" край Дупница е била пред срутване
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:22 / 16.08.2019Коментари (0)440
©
Магистрала "Струма" се е разминала на косъм от срутване при пожара край Дупница. Това разказаха пред Нова телевизия строителни специалисти. Материалът, от който е изградено съоръжението, може да изгуби здравината си от високата температура на огъня. Колкото по-горещо, толкова по-пагубно за структурата на моста.

Магистрала "Струма" край Дупница остава затворена и през следващите дни след пожара в предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини в близост до автомагистралата на 13 август. Движението ще се осъществява по обходни маршрути, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Експертът инженер Владимир Жиянски като проектант е работил по виадуктите на "Витиня". Той разказва за начина, по който се изграждат подобни съоръжения.

"Вътре има освен бетон и стомана. Те имат различни температурни разширения, вследствие се получават вътрешни напрежения в конструкцията, а освен това, до колкото е порест материал стоманобетонът, вътре има и влага, която с течение на времето се усвоява от цимента", казва Владимир Жиянски.

Гредите на конструкцията са най-податливи на външни влияния. Избухне ли пожар, въпросът е с каква температура ще гори. "При температура от порядъка на 250 - 300 градуса стоманобетонът губи около 25 % от своите якостни показатели. При температура от 600 - 650 нагоре вече може да се каже, че това не е бетон", обясни още Жиянски.

"При ниска температура на вода или какъвто и да е препарат, се получава един термичен шок в конструкцията, който допълнително способства за нейното разрушаване", категоричен е експертът.

В случая със "Струма" бетоновото покритие на колоните е паднало. Тепърва ще се вади материал от тях и гредите, за да се види каква е структурата на бетона в дълбочина. "Всички тези фактори трябва да се отчетат и да се направят правилни изводи и да се пристъпи към ремонт", коментира Жиянски.

Изводите трябва да се имат предвид при изграждането на подобни съоръжения вбъдеще. Защото, според експерта, стоманобетонът е негорим материал, но ние успяваме да го запалим.

А пожарната отчита сериозен ръст на огнените стихии. Над 35 000 инцидента са станали от началото на годината. За същия период миналата година, пожарите са били с 10 000 по-малко.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: