Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Екатерина Михайлова: Трябват промени в съдебната власт, които да доведат до справедлив процес за българските граждани
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:12 / 25.07.2023Коментари (0)344
© Фокус
Не виждам сериозни препъни камъни по темите, по които има съгласие в предложения за обсъждане законопроект, а именно в посока на съдебната власт. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на "Фокус" Екатерина Михайлова, юрист и преподавател в НБУ, по повод обсъжданията на предложенията на ПП-ДБ за конституционни промени  в  Комисията по конституционни въпроси.

"Това е нещо, по което има съгласие, че трябва да бъде направена сериозна трансформация и да се направят промени в съдебната власт, които да доведат до бърз, справедлив процес за българските граждани. Има съгласие и за това да има по-голяма възможност за сезирането на Конституционния съд", добави Михайлова. 

По думите ѝ предложението на ПП-ДБ правителството в оставка да играе ролята на служебно правителство, както и другото предложение – за назначаване на лица, които са от средите на парламента, който се разпуска, и ако не се постигне съгласие – фигури, които няма очакване да тръгнат да правят политическа кариера, авторитетни фигури на важни държавни позиции, всички тези предложения предстои да се внесе като законопроект и да се подложи на обсъждане.

"Идеята да отпадне или да се преформатира начинът, по който се предлага служебно правителство, дойде от тези последни 2 години, в които поради политическата криза и невъзможността да се излъчва редовно правителство, стана така, че в дълъг период от време България беше управлявана от правителства, назначени от президента Радев в отсъствието на работещ парламент, който да го контролира. Много често се казва, че това прилича на президентско управление. Но където има такава форма на управление, имаме и действащи парламенти, даже ако гледаме модела на САЩ, там дори имаме двукамерен парламент и не е толкова безконтролно от това, което е в България", допълни тя.   

Относно правомощията на президента спрямо третата власт според проф. Екатерина Михайлова това отнемане на правомощия не е оправдано, защото размества балансите във властите в страната: "Президентът е извън трите власти, но има досег с всяка една от тях, и отнемането на това правомощия реално отнема досега му въобще към съдебната власт."

"Има аргументи за ограничаване и против ограничаване на мандатите на кметовете, но това е политическо решение, не юридическо. Вярно е, че някои кметове превръщат управлението си във феодални владения, въпросът е дали това може да бъде спряно с намаляването на мандатите и дали няма да се случат други лоши практики.", каза още Михайлова. 

Споровете относно реформите в съдебната власт са по-малко и по-скоро концептуални: "Има съгласие да вървим към европейския стандарт за независимост на съда и съдиите и в кадрово управленско решение. Така че от квотата от парламента, която се избират представители във Висшия съдебен съвет да са по-малко от хората, които ще бъдат избирани от самите съдии. И обратното, в Прокурорската колегия да има превес от гражданската част като присъствие спрямо представителите на прокуратура и следствие. Там вече има постигнато съгласие да се върви в посока именно на по-голяма независимост на съдийското самоуправление и ограничаване на правомощията на главния прокурор, по-голяма отчетност."

Проф. Екатерина Михайлова изрази надежда, че разглежданият законопроект, който се очаква да бъде внесен и обсъден, да бъде толкова добре изпипан юридически, че да не се стига до Конституционен съд.

Ива ДОЙЧИНОВА

Още по темата: общо новини по темата: 83
25.04.2024 »
24.04.2024 »
19.04.2024 »
15.04.2024 »
30.03.2024 »
21.02.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Диана Димитрова жертва на физическо насилие
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: