Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Двойно увеличение на местните данъци и такси в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:16 / 08.04.2023Коментари (0)410
© БНТ
Почти двойно се е повишил размерът на местните данъци и такси в Благоевград за тази година. Причината е поскъпването на такса "битови отпадъци". Увеличението обаче не е окончателно, тъй като решението на Общинския съвет се обжалва във Върховния административен съд, пише БНТ.

Магдалена Кастрева е получила съобщение, че за тази година дължи 180 лв данък за апартамента си. Миналата сумата е била около 100 лв.

- Доста е увеличението.

Има ли, според вас, основание за такова увеличение?

- Не. Те ще кажат, разбира се - цената на горивата, транспорта, причини винаги ще се намерят, но като качество услугата не е по-добра, коментира Магдалена Кастрева.

"Напоследък само това казват, че заради кризи, увеличаване на горива и тем подобни се увеличава и това. Вече не знаем кое повече ще ни изненада", заяви Димитър Кръстев.

"Ние живеем в едно село до града, на 2-3 километра и честно да ви кажа то няма контейнери, а пък не да плащаме такива смет такси", заяви Христина Крумова.

В момента размерът на такса смет се определя на база на данъчната оценка на жилището.

"Не се формират правилно тия данъци, според мен, защото по квадратура на апартамента ние сме 2-ма човека. Има апартаменти, където живеят повече хора. Апартамента на майка ми – тя пък е самичка. Особено пък за жилищата, когато там не се живее и не се изхвърля смет, смятам, че е неправилно, че е несправедливо", заяви Магдалена Кастрева.

През миналата година размерът на такса смет беше променян два пъти – от 1,1 промилите бяха завишени на 2,9, а след това на 2,1. И двете решения на Общинския съвет бяха обжалвани от областния управител. По едното дело Върховният административен съд потвърди 2,9 промила, на базата на които са изчислени данъците в момента.

Очаква се обаче съдът да се произнесе по второто дело. Ако отново потвърди решението, този път за 2,1 промила, то размерът на данъците ще бъде намален. От Община Благоевград казаха, че ще коментират казуса след окончателното решение на ВАС. Тогава ще стане ясно какви местни данъци в крайна сметка ще трябва да заплатят за 2023 г. хората. А на тези, които вече са го направили, но при по-високата ставка, парите ще бъдат връщани.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: