Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Доц. Искрен Иванов: След атаката на Израел възможните отговори от страна на Тел Авив са два
Автор: Йоланда Пелова 21:07 / 15.04.2024Коментари (0)847
©
Ако погледнем внимателно военноотбранителните доктрини на държавата Израел, ще видим, че възможните отговори от страна на Тел Авив са два. Единият вариант е Израел да задейства своята доктрина "Дахая“ – това е отбранителна доктрина, съгласно която Израел би отговорил с цялата тежест на стратегическите си ресурси, конвенционално, което може да доведе до конфликт в региона, т.е. до разлята криза, която да обхване целия регион. Другият вариант е Израел да отговори асиметрично на тази атака – с киберинструменти, с помощта на технологии. Израелците имат достатъчно ресурси в това отношение. Като че ли на този етап повечето анализатори виждат като по-вероятен втория сценарий, защото вече имаше натиск от страна на САЩ за това, че те не биха подкрепили един конвенционален отговор от страна на Израел. И все пак не трябва да изключваме тази възможност, защото Бенямин Нетаняху, въпреки огромния си политически опит, в момента е в коалиция с ултраконсервативното, хасисткото крило в израелската политика, което означава, че ако това крило окаже натиск и по отношението на кабинета му, твърде е възможно в един момент да се стигне и до там.

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" международният анализатор доц. Искрен Иванов.

Той подчерта, че оттук нататък Иран е в готовност да продължи тази интервенция, в случая че има по-твърд отговор от страна Израел: "Ислямска република Иран има планове да продължи да разраства влиянието си в региона, независимо от това каква е тежестта на САЩ, на техните съюзници и на Израел. Казано с други думи, заформя се една голяма антиизраелска коалиция. Но тук искам дебело да подчертая, че това не е коалиция на държавни актьори, както е било преди в историята на Израел. Това е по-скоро коалиция на недържавни актьори, в случая – трансгранични терористични мрежи, които вече няколко месеца воюват срещу Израел заедно с Ислямска република Иран. И на втори план – тези действия могат да бъдат разчетени в малко по-дълбок смисъл. Техеран няма как да е действал едностранно, без да се е координирал предварително с Москва. Така че от тази гледна точка, считам, че зад действията на Иран има и нещо друго и то е, че чрез Иран на практика Русия и останалите й партньори се опитват да изтласкат американското влияние от този регион и са решили явно да възприемат като отправна точка на тези свои действия държавата Израел", коментира анализаторът.

По думите дали ще има ескалация много зависи от отговора на Израел – дали той ще е конвенционален или асиметричен: "Предвид ситуацията и баланса на силите в момента, един пълномащабен конвенционален отговор би могъл да предизвика война. Ако пък отговорът е асиметричен, това ще пренесе конфликта някъде другаде, примерно, да кажем в Ивицата Газа, където Иран ще воюва с дронове и с подкрепа за "Хамас“ и за "Хизбула“, Израел ще воюва срещу терористите – нещо, на което станахме свидетели, честно казано, след 11 септември 2001 г., нещо, на което ставаме свидетели в момента и в Украйна, между другото, където Русия и Западът се надпреварват на украинска територия. Просто цялата тази плеяда от конфликти, които виждаме в момента в системата на международните отношения, са следствие от обективната геополитическа реалност, че по-големите актьори започват да си поделят зоните на влияние, да спорят за тях. Такава е ситуацията не само в Европа, не само в Близки изток, но както виждаме, такава ситуация се заформя и в Североизточна Азия, на Корейския полуостров".

Още по темата: общо новини по темата: 61
22.04.2024 »
22.04.2024 »
21.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: