Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
До 2029 година в Благоевградско ще има нов граничен пункт "Струмяни-Берово"
Автор: Ливия Кукова 16:05 / 26.03.2024Коментари (0)981
©
В Конферентната зала на Областна администрация Благоевград се проведе информационна среща по стратегическия проект "Изграждане на нов ГКПП  Струмяни – Берово (Клепало) между България и Северна Македония“, съобщиха от институцията. 

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност над 11 млн. евро и е най-големият проект по управляваните от МРРБ програми за трансгранично сътрудничество.

В рамките на информационната среща бяха обсъдени основните цели на проекта, планираните дейности по него, както и очакваните резултати. Представена бе презентация с основните стъпки и ключови моменти в неговото осъществяване.

"Това е проект, който дава нови възможности и стимули за засилване на сътрудничеството и обмена. Той представлява не просто строително начинание, а символизира напредъка и развитието. Необходимостта от укрепване на регионалната свързаност и улесняване на нарастващия трафик на хора и стоки между България и Северна Македония отдавна е на дневен ред. Още повече, изграждането на новия ГКПП е една дългогодишна мечта на хората от двете страни на границата, много от които са близки роднини и приятели“, отбеляза областният управител Мария Димова по време на срещата.

"След четвърт век, стартираме изпълнението на този дългоочакван проект. Надявам се във всички фази той да бъде съпътстван с експертност и професионализъм, както досега, и да не позволяваме на емоциите да го забавят", изтъкна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева на информационната среща в Благоевград.

"За мен това е мост, който ще става все по-необходим и важен, за да свърже по още един начин нашите два народа. Инвестицията е необратима и за нея имаме изцяло осигурено финансиране – както европейско, така и национално. Тя неслучайно е избрана за стратегически проект по програмата ни", допълни тя. 

На срещата присъстваха още Вулнет Арифи, началник-отдел в Министерството на местното самоуправление на Република Северна Македония, представители от Дирекция "Управление на териториалното сътрудничество“ към МРРБ, експерти от Съвместния секретариат по Програмата - гр. Кюстендил, кметовете на общините Благоевград, Струмяни и Берово, представители на компетентните държавни и местни институции в областта.

Инвестицията е разделена на две фази. В първата, разчетена да приключи през 2026 г., ще се извършват подготвителните дейности, свързани с планиране, проектиране и избор на изпълнители. 

Във втората – от 2027 до 2029 г., ще се реализират строителните дейности по инфраструктурата на граничния комплекс. 

На българска територия ще се изградят няколко сгради и ще се довърши довеждащият път. От другата страна на границата ще се модернизират съществуващите конструкции и съоръжения. Приоритет в дейностите ще са инсталирането на ВЕИ и използването на енергоефективни материали. Тъй като обектът попада в зона "Натура 2000“, ще се обърне специално внимание и на опазването на богатата околна среда в региона. 

За да се осигури по-бързо изпълнение на инвестицията, тя е обявена за "национален обект“ и по този начин се прилагат облекчени административни процедури. Очаква се след въвеждане в експлоатация на новия граничен пункт броят на преминаващите границата между България и Република Северна Македония да се увеличи от 657 000 на 722 700 души годишно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: