Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Директорът на благоевградския театър разкри защо културният институт има нужда от мащабен ремонт
Автор: Ливия Кукова 19:37 / 18.04.2024Коментари (0)777
© Фокус
В Благоевград се проведе обществено обсъждане на концепцията за териториални инвестиции на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград, чрез която културния институт може да получи възможност за обновяване и модернизиране сградата на театъра и за изграждането на устойчиво развитие на културата и туризма в региона, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg.

Сред плануваните дейности са изпълнение на енергоефективни мерки; ремонт на ВиК и ел. инсталация, ремонт на инсталация за отопление, охлаждане и вентилация; инсталиране на фотоволтаична централа за производство на ел. енергия за собствени нужди; обновяване, обзавеждане и оборудване на сценични зали, съблекални, гримьорни, гардеробни, санитарни и др. помещения, внедряване на иновативни дигитални решения за интерактивно представяне на театралното изкуство на туристическия пазар; създаване на интерактивен продукт чрез използване на виртуална и добавена реалност; видео рубрика "Зад кулисите“ и други.

Директорът на благоевградския театър Маргарита Мачева каза, че е изключително радостна от факта, че през последните години Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград изключително много е засилил дейността си.

Само за последните 5 години културния институт може да се похвали с 25 нови заглавия, 630 играни представления пред 85 850 зрителя, 10 проекта, реализирани с външно финансиране.

"Представленията ни са доста зрелищни. Стремим се към съвременен театрален език, впечатляваща визия на спектаклите, така че да бъдем в тенденцията на съвременното театрално изкуство. Това, което екипът на театъра прави е извънредно и на много високо ниво“, каза още тя.

В контраст на добрите новини, Маргарита Мачева показа снимки, от които се вижда, че при валежи от дъжд, вода тече на различни места в театъра, включително и до електрическото табло на Голяма сцена.

"Много често тече и на много места, като водата събираме в легени. Освен, че е дискомфортно, това е изключително опасно, защото навсякъде има ток“, подчерта тя и допълни, че театъра има и други проблеми, един от които е отоплението.

От своя страна кметът на Община Благоевград Методи Байкушев заяви, че напълно подкрепя представената концепция от Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград. Той заяви, че действително от културния институт работят много добре.

"Всички искаме да видим тази сграда в обновен вид, за да сме сигурни, че е енергийно ефективна и сигурна. И второ – надявам се, че това ще доведе и до ремонт на фасадата, което ще е страхотно. От гледна точка на мен като ръководител на администрация, изключително много ми харесва това, че в новия програмен период на Европейския съюз, се търси да има сътрудничество между различни институции. Успехът на всеки един от нас зависи от общия ни успех“, категоричен бе той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: