Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Диана Недева, Junior Achievement: Мотото ни е "От предприемчиви хора към щастлива нация"
Автор: Живко Кръстев 13:34 / 13.11.2023Коментари (0)294
© Фокус
Екипът на Junior Achievement създаваме пространство за учениците да изследват, да бъдат смели, да създават нови идеи и да видят с кои от тези идеи се свързват най-силно. Това каза Диана Недева – експерт обучения и проекти в JA Bulgaria, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Junior Achievement работи основно в три направления – предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. Всички предприемачески програми имат елементи на финансова грамотност и умения за работа, обясни експертът.  

Мотото на Junior Achievement е "От предприемчиви хора към щастлива нация“. "Когато един човек запази своята активност и продължи да развива бизнес идеи, шансът да създава екологосъобразни решения, етични бизнеси, решения, ориентирани към реални проблеми и тяхното преодоляване, е много по-голям. Предприемчивостта е това да можеш да превърнеш идея в действие. Насърчаваме децата тази идея да решава реален проблем. Много често те създават именно такива идеи, защото се вълнуват от света около тях. Това, което развиваме много силно през последните години, е зеленото предприемачество“, обясни Диана Недева.  

Учителите също са много активни, любопитни и инициативни. "Те виждат ефекта, който програмите имат върху учениците, поддържането на мотивацията, активирането им. Точно затова продължават да участват в различни инициативи и програми. Самите учители развиват своите знания и умения“, допълни експертът обучения и проекти в JA Bulgaria. 

В Световната седмица на предприемачеството се включват над 160 страни от всички континенти и 10 милиона човека. Днес е официалното откриване на Седмицата и у нас, като младежи и деца от детски градини ще могат да се включат в редица инициативи.  

Първото събитие е обявяване на казуса по един от конкурсите за гимназисти. 

"Устойчивата мода е на фокус в Световната седмица на предприемачеството. Това е много важна тема, предвид големия ефект на модната индустрия върху околната среда. Учениците ще работят в екипи до 5 човека и ще могат да преминат през много интересни дейности през образователна платформа, която им обяснява какво е кръгова икономика. За най-активните ще има награди“, обяви Диана Недева.  

Училищата в страната могат да се включат с иновационни лагери. "Това е модел, който използваме от много години насам, който позволява на екипи младежи да се съберат на едно място и да помислят върху решения, в случая насочени към устойчивата мода. По време на иновационните лагери имат възможност в рамките на един или два дни да се фокусират върху темата, да създадат решения. Тук също ще имаме награди за най-активните училища“, разказа експертът. 

През комуникационните канали на Junior Achievement ще бъдат показани добрите примери от страната на учители и ученици, които ще организират хакатони или вътрешни конкурси по места.  

На 16 ноември пък ще се проведе уебинар "Защо е важно да мислим иновативно?“, насочен към учители и ученици, които искат да създават иновативни идеи, ориентирани към разрешаването на реални проблеми. "На младежите им идва естествено да мислят иновативно заради отворения ум. Мислят много смело и това винаги ни вдъхновява и зарежда като екип. Нашата роля е да им помогнем със структуриране стъпките, които трябва да се реализират за създаването на някакъв краен продукт или услуга“, каза още Диана Недева.  

Ще има предизвикателства и за малките деца от предучилищна възраст и ученици в начален етап – конкурс с рисунки на тема "Дрехи на бъдещето“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: