Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Д-р Ибрахим Чънар: Хакан Фидан е "черната кутия" на Реджеп Ердоган. Между ЕС и Турция има една конфликтна зона
Автор: Йоланда Пелова 20:30 / 31.01.2024Коментари (0)332
© Фокус
Хакан Фидан е един голям разузнавач, бил е шеф и на МИТ – турските тайни служби. Казват че той е "черната кутия“ на Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Турция. Всъщност той му има огромно доверие и Фидан е дясната му ръка, и която ръка трябва да реализира неговата политика, и в частност политиката на Република Турция, която е свързана с така наречената Визия "Ос на Турция“, стратегията, която се очертава в новия век. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Ибрахим Чънар, историк и политически анализатор.

"Чрез настоящата совалка от срещи на Балканите, които осъществява Хакан Фидан, Турция гледа да затвърди своята роля не само на конкретните територии, но да играе ключова роля и в останалия свят като регионална суперсила. И призванието на Фидан е именно такова - той прокламира за една независима външна политика на Турция, но политика, в която Турция ще заеме своето си място и в световната политика", обърна внимание д-р Чънар.

По думите му през последните 10 години Турция почти е захлопнала вратата на ЕС: "Определено между Европейския съюз и Турция има една конфликтна зона. Онова, което все пак обединява двете страни на този етап са бежанците в Турция. Турция пое определени ангажименти и Западът изпълнява свои ангажименти в това отношение, и по някакъв начин Ердоган, въпреки изцепките, все още Западът има търпението и така гледа на него като един мек ъгъл. Но проблемът с бежанците в Турция наистина е един много голям.

На второ място политиката на Турция спрямо Газа – отношенията с Израел се бяха нормализирали, израелският президент посети Турция, 2021 година. Очакваше се след случая с кораба, който беше торпилиран от Израел, поклонниците, които отиваха в Мека, имаше едно затягане на отношенията между Турция - Израел, и тъкмо нещата се разтрогнаха и пак се появи този проблема - Газа. Но според мен Ердоган, имайки предвид неговата маргинална и консервативна маса, по някакъв начин той отново събира точки от защитата на Газа – братята мюсюлмани и т.н. В политическо отношение, ако има някакво настъпване на краката между двете държави, смятам, че бизнес отношенията и военното сътрудничество между двете страни ще продължава", коментира историкът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: