Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Цветослав Цачев: При растежа на работната заплата се забелязва стабилизиране
Автор: Живко Кръстев 12:09 / 06.11.2023Коментари (0)273
©
Миналата седмица беше може би най-силната на "Уолстрийт“ за тази година. Причините бяха няколко и свързани с това, че се минимизират очакванията за повишаване на лихвите. Това каза инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

По-слабите данни за пазара на труда в САЩ дават знак, че централните банкери догодина може би ще бъдат склонни да намалят лихвите към по-ниски нива, за да може икономиката да бъде стимулирана и да се избегне рецесия. При растежа на работната заплата се забелязва стабилизиране. Експертът отбеляза, че това е моментната картина и че прогнозите могат да се променят, ако цената на петрола и на другите суровини тръгнат нагоре.  

Според Цветослав Цачев вече преминават притесненията, че конфликтът в Близкия изток ще доведе до ескалация и проблеми с доставките на петрол, което би качило цената на суровината и би създало предпоставки за инфлация и за силен икономически спад. През последните седмици се наблюдава спад на цената на петрола от 90 на 80 долара.  

Експертът обясни, че американският пазар се възстановява. "Той вече влезе в корекция, падна с 10%, много бързо се възстанови и сега е много важно да видим дали този растеж ще продължи да се развива в позитивна посока. Ако в рамките на няколко дни импулсът за покачване се загуби, това ще означава, че част от инвеститорите са били подлъгани спешно да затварят къси позиции, което означава да намаляват очакванията, че пазарът ще пада, и той отново да се върне в низходяща посока“, обясни Цачев.  

Наблюдава се засилен интерес към американските активи. Доларът остава силен, а по-високите лихви дават предимство за инвестиции в доларови активи, отбеляза той. 

От друга страна, големите европейски компании губят своите конкурентни предимства най-вече срещу САЩ що се отнася до технологични производства и индустрия. "Това се дължи на факта, че европейските пазари са по-евтини спрямо американския от гледна точка на финансовите резултати, които правят компаниите. От друга страна перспективите за растеж, за възстановяване на бизнеса в Европа също са по-слаби. Това е големият проблем“, посочи Цветослав Цачев.  

По думите му китайският пазар не се представя добре. Наблюдава се плавна тенденция на спад на цените на акциите в Хонконг и на китайските акции на континента. "Причината е, че винаги когато се появят очаквания, че държавата ще налива пари в определени сектори в икономиката и ще я стимулира, това води до много голям скок на цените на акциите и после, когато се окаже, че тези стимули не са такива, каквито очаква пазарът, виждаме тази тенденция, която е сега – на няколкомесечен период на спад. В момента се намираме може би на финала на такъв спад и ще е интересно да видим дали няма да се появи възход. Още няма такива признаци и китайският пазар остава неинтересен за краткосрочни търгове“, обясни Цветослав Цачев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: