Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Човекът Амфибия от Сандански тренира за нов рекорд
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:33 / 12.07.2022Коментари (0)331
©
Яне Петков от Сандански, познат извън пределите на България като Човека Амфибия възобнови подготовката си, за да подобри поредния си любопитен световен рекорд. През 2019 г. изкълчване на единия му крак и последвалата ковид пандемия му попречиха да изпълни обещанието си – да влезе под вода в морето, закопчан с белезници и пъхнат в чувал с тежести около кръста. После да се освободи от  белезниците без ключ, развърже чувала и да излезе на повърхността. Временно забавяне оказа и изчезването на сака му с чувала, тежестите и белезниците: "Не знам дали съм ги забравил някъде, а пък може и някой мой почитател да ги е взел за спомен, без да ми каже. Вече съм набавил нови!“

Кондиция

През август Яне Амфибията ще навърши 69 години. Той заяви пред "Телеграф“, че е в кондиция и тренира всеки ден в басейна на комплекс "Комитите“ край село Чучулигово, Петричко, уверен в предстоящия успех. Той продължава да работи като спасител в комплекса. Наскоро неуморимият санданчанин се завърнал от международен турнир по плуване за ветерани в гръцкия град Кавала. Близо 70-годишната му възраст не е била пречка да завоюва два златни и един сребърен медал в три от дисциплините.   

Колоритният Яне планува да се потопи в морска вода през месец септември.  Предстои да се уточни дали в Бяло или Черно море ще направи шоуто, окован с белезници и вързан в чувал с тежести около тялото си. На един дъх той трябва да се освободи от белезниците и излезе от чувала. Сигурен е, че кметът на Петрич Димитър Бръчков ще му окаже отново съдействие в начинанието.

През 2018 г. година Яне Амфибията впечатли дори бившия американски президент Доналд Тръмп. След предизвикателството в Охридското езеро Тръмп прочел в агенция Ройтерс как с белезници на ръцете и в чувал без тежести Яне преплувал под вода вдишвайки периодично въздух рекордните 3380 м. възкликнал: "Браво, Яне!“

"Журналистът от Ройтерс, който ми направи интервюто, пратил статията в Белия дом. Американският президент си има екипи по икономически въпроси, по спортни и така нататък. Като са видели там, че с белезници, вързан в чувал съм подобрил рекорда на индиеца, направило им голямо впечатление и са го дали на Тръмп да го види. Той също бил изненадан и написал в сайта на Белия дом: "Браво, Яне!". Президентското "Браво" от Доналд Тръмп остава като едно от най-ценните постижения на Яне Петков.

"За да успява, човек трябва да има ясна цел - положителна енергия, насочена уверено в правилната посока. Трябва да вярва в успеха. И да има постоянство. Ако няма, ако не вярва, ако няма положителна енергия, а го прави с ярост и завист, няма как да успее. Злобата, завистта, яростта отнема от дарбата, блокира потенциала на човека и той не може да се развива така бързо, както някой друг, който е зареден с положителна енергия", разкрива философията на успеха Яне.

От дете той обичал да плува под вода, да се превръща в амфибия, откъдето му дошло и прозвището. Успешните му опити сякаш не звучат реално, защото в тях твърде дръзко той играе опасен танц с големия риск.

За рекорда си в Охридското езеро той е предизвикан от индиеца Топал Ферди, който в Индийския океан е преплувал с белезници на ръцете и краката 3 км и 71 м: "Видя ми се много лесно всичко това и реших освен с белезници, да плувам и вързан в чувал, което е много по-сложно, а в Охридското езеро е студена водата. Бях с нисък хемоглобин, докторът в Охрид не желаеше да подпише документа, за да подобря рекорда, и казва на шефа на Червения кръст: "Той няма никакви шансове". Смятал е, че след 15 минути няма да имам сили да плувам. После докторът дойде, лично ме отвърза от чувала и ме поздрави, прегърна ме и каза, че това е чудо“, спомня си Яне. Организаторите от Охрид изпратили всички видеодоказателства и GPS записите в централата на Гинес. Оттам отговорили, че това е абсолютен световен рекорд и няма да бъде подобрен скоро. Но Гинес не поощрява и не класира рекорди, които реално застрашават живота на хората.

Яне Амфибията е единственият успял да преплува под вода през зимните месеци река Дунав, вързан в чувал и със закопчани белезници на ръцете. Плувал е над 2 км.  

За предстоящото си начинание Яне допълни: "Слагат  ми белезниците, предварително ще ме проверят за ключ. След като ми сложат белезниците, ще имам тежести около кръста и с тежестите ще бъда сложен в чувала. Ще се вдигне ципът на чувала и ще бъда вързан с ремъци през ръцете и краката. Тренирам го вече - за около 3 минути се освобождавам от белезниците без ключ,  разкопчавам ципа на чувала и изплувам на повърхността. Ако нещо стане с белезниците или с ципа на чувала, може и 4 минути да стане, може и 5, но ще опитам максимум за 3 минути да се освободя. Неуспех, това е непозната дума за мене - паника при мен никога няма. Няколко пъти съм си виждал смъртта в очите, но никога не ме е обхващала паника."

Яне Амфибията се отличава и с друго интересно занимание, с което е познат в Сандански и Петрички район. Той композира музиката и е написал текста на доста авторски песни, а аранжиментът и изпълнението са дело на неговия приятел Илия Тасев. Двамата възнамеряват да издадат албум, но за това свое ново приключение Яне Амфибията обеща да разкаже подробно в друг разговор. Яне Петков има син Митко, който от години заедно със семейството си живее в Италия. Внукът му Радослав наскоро навърши 17 години и обича да плува като дядо си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: