Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Членовете на КИИНЖП към Общинския съвет в Благоевград се срещнаха с управителите на търговските дружества
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:44 / 16.02.2024Коментари (0)1058
© Общински съвет Благоевград
Членовете на Комисия по икономика, инвестиционно насърчаване и жилищна политика /КИИНЖП/ към Общинския съвет в Благоевград се срещнаха с управителите на търговските дружества. Това съобщиха от Общинския съвет на Благоевград. 

Срещата се проведе в зала 5 на Община Благоевград. Тя бе инициирана с опознавателна цел, като представяне на кратки отчети, включващи брои на персонала, възнагражденията им, дейността на дружествата.

Срещата бе ръководена от г-жа Антоанета Богданова, председател на постоянната комисия към ОбС. Участие в дискусията взеха кметът на Община Благоевград Методи Байкушев и председателят на местния парламент Радослав Тасков.

От своя страна г-н Тасков благодари на колегите – управители на общинските дружества, че са уважили поканата на Общински съвет и уточни, че целта на тази среща е да се запознаят със състава на комисията, а и тя да се запознае с тях.

"За този мандат, това, което предвиждаме е коренна промяна в работата и комуникацията между Общински съвет и търговските дружества. Хубаво е всеки един от Вас да познава Наредба за реда за учредяване и упражняване правата на община Благоевград в публични предприятия, търговски дружества с общинско участие в капитала, участието в граждански дружества и сключването на договори за съвместна дейност предвид на това , че със сигурност документа ви дава права, но и задължения. Всичко в Наредбата ще бъде спазено“, информира Тасков.

Председателят на Общински съвет бе ясен и категоричен, че оттук насетне забравят това, което е било и работата продължава по по-различен начин.

"Включително и вчера на заседанието, когато разглеждахме бюджета, се видя, че Общински съвет не познава добре работата на общинските дружества. Срещата е първа и опознавателна, със сигурност ще се виждаме по-често, а не както до сега на шест месеца“, каза още той.

От своя страна кметът на Община Благоевград приветства инициативата на Общински съвет и по-конкретно на комисията за този контрол.

"Смятам, че в общинските дружества е редно да има контрол в основните показатели, дейността на дружествата, разходите. Лично смятам, че ние като администрация и Общински съвет трябва да помислим за промяна на Наредбата за упражняване правата на общината в Общинските дружества, така че натрупани проблеми, някои лоши практики да ги установим и в спокоен тон да ги изправим“, категоричен бе Байкушев.

От думите му стана ясно, че това е нещо добро в нашата община – да сме сигурни че дружествата се управляват максимално добре и пестеливо.

"Навсякъде, където може да се реализира сериозен приход, да се възползваме от това, Особено, когато има европейско финансиране. Трябва да изградим капацитет в общинските дружества, да си изпълняват договорите и да реализират печалба, която да идва като приход в Общината, който да използваме за решаването на проблеми и подобряване живота на гражданите. Това ще бъде целта, с изключение на лечебните заведения, които наскоро разбрах, че нямат право да споделят дивидент. Там ще работим за подобряване на условията за пациентите и работещите, защото това е част от нашата социална и здравна функция“, уточни на срещата с управителите на дружествата, кметът Байкушев.

Председателят на Общински съвет, Радослав Тасков, информира, че предстои да се проведат конкурси, защото всеки един от управителите е с временен договор.

"Силно се надявам, че голяма част от Вас ще успеят да получат постоянни договори“, каза още той.

На финала на срещата председателят на КИИНЖП - Антоанета Богданова, припомни на управителите, че според Наредбата са длъжни да входират три-месечни и годишни отчети, като уточни, че членовете на комисията са готови за диалог и последваща среща при интерес от страна на всеки от управителите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: