Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Четирима непълнолетни с осъдителни присъди от РС - Благоевград през 2022 г.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:09 / 23.02.2023Коментари (0)484
©
В Съдебната палата на Благоевград бе проведено Годишно отчетно събрание на Районен съд –Благоевград за дейността на съдебната институция през 2022 г., предаде "Фокус". На събранието присъстваха съдии и съдебни служители, а като гости взеха участие: Председателя на Окръжен съд –Благоевград, съдия Петър Узунов, от Административен съд–Благоевград, Председателя на съда съдия Стоянка Пишиева и съдия Иван Петков, зам.районният прокурор Елица Калпачка и зам. районният прокурор Анита Димова от РП-Благоевград и зам.председателя на ОДМВР-Благоевград –Стоян Маламов.

И.ф.председателя, съдия Калина Иванова запозна присъстващите с изготвеният отчет за свършената работа на съда през 2022г., от който се констатира, че въпреки кадровото текучество и постоянният кадрови дефицит на съдии и служители заради командироване, преместване и отсъствие за продължителен период от време, за отчетната година в Районен съд –Благоевград са постъпили общо 4955 бр. дела, от които 2942 бр. –граждански дела и 2013 бр. наказателни и административно-наказателни дела. Заедно с останалите за разглеждане от предходната година, общият брой на разгледаните дела в Районен съд – Благоевград през отчетната година е бил 6051 бр. дела, от които до края на годината са приключени общо 4932 бр. дела.

При постъплението на делата се констатира известно намаление в броя на постъпилите дела в гражданското отделение на съда в сравнение с 2021г., но е налице увеличение в постъплението на делата в наказателното отделение.

Очертава се и тенденция за завишаване броя на същинските дела с провеждането на съдебен процес и със завишена фактическа и правна сложност, както и за намаление на делата от частен характер, разглеждани и приключвани в закрито заседание, без акт по същество на спор.

Този обем от работа и редуцираният съдийски състав през цялата 2022г., са довели до висока натовареност на магистратите в Районен съд -Благоевград, които са работели през цялата година в съда, като всички те са с коефициенти за натовареност над максимума за нормална натовареност от 100 коефициента по Правилата на ВСС за измерване на натовареността на съдиите /равняващи се на максималният брой работни дни в календарната година/, а именно: съдия Владимир Пензов -118.45 коефициента, съдия Гергана Симеонова 111.15, съдия Димитър Беровски-137.76, съдия Екатерина Николова -119.29, съдия Калина Иванова -115.79, съдия Кристина Панкова- 124.53 и съдия Татяна Маркова -131.44 коефициента.

Посоченият обем от работа е свършен и при едни много добри срочни показатели, като 81% от гражданските дела и съответно 79 % от наказателните дела, са приключили в 3-месечен срок от образуването им.

През 2022г. най- голямо е постъплението на граждански дела по СК, ЗЗДН, ЗЛС, ЗГР, Закона за защита на детето /375 бр. дела/, облигационни искове /151 бр. дела/, установителни искове /208 бр. дела/, вещни искове/56бр. дела / и дела по КТ/38 бр. дела/, съответно най-голямо е било постъплението на наказателни дела за общоопасни престъпления /154 бр. дела/, престъпления против собствеността /40 бр. дела/, дела по реда на чл.78а от НК/37 бр./, за документи престъпления /24бр. дела/, престъпления против дейността на държавни органи и обществени организации /19бр. дела/ , за престъпления против брака, семейството и младежта /18бр./ и за престъпления против личността –телесни повреди /12 бр. дела/.

През 2022г. в Районен съд –Благоевград са осъдени общо 333 лица, в това число и 4 непълнолетни, а оправданите са 20 лица.

Възстановяването на икономическата активност на хората след периода на пандемия е обусловило и високата натовареност на работата на съдиите по вписвания и съдебните изпълнители към Районен съд –Благоевград, като за 2022г. са извършени 8168 бр. вписвания, образувани са 4009 бр. нотариални дела и 4159 бр. канцеларски дела от съдиите по вписвания, съответно образувани са 302бр. изпълнителни дела и са събрани 638 344лв. от съдебните изпълнителни по водените в съда изпълнителни дела.

И през отчетната 2022г. в Районен съд –Благоевград е продължило прилагането на редица инструменти за електронно правосъдие за по-голяма бързина, оперативност, прозрачност в работата на съда и достъпност до съдебната информация и съдебните административни услуги, предлагани на гражданите, като съда е създавал и съхранявал електронни папки по всички образувани съдебни дела, предоставял е отдалечен достъп до информацията по делата чрез Електронен портал на ВСС, оптимизирал е работният процес с въвеждане на нов софтуер и в служба Бюро“Съдимост“.

Разпределението на делата е извършвано изцяло електронно чрез централизираната система на ВСС и в ЕИСС, а със съдействието на новият председател на Окръжен съд -Благоевград, съдия Петър Узунов, бе обезпечено и провеждането в Съдебната палата на видеоконферентни разпити за свидетели и вещи лица по делата на Районен съд - Благоевград с техниката предоставена от ВСС на Окръжен съд -Благоевград, именно за такова улесняване и по-голяма бързина в съдебният процес.

През 2022г. съдът продължи и участието си в Образователна програма “Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, с участие на съдии в срещи и дискусии с цел запознаване на гражданите и децата с работата на съдията и различни правни теми, за повишаване на правната култура и превенцията на подрастващите и обществото.

В заключителните си думи след представяне на отчета, и.ф. Председателя на съда съдия Калина Иванова, поздрави и благодари на всички съдии и съдебни служители за тяхната отговорност, всеотдайност и свършена работа през 2022г. въпреки високата им натовареност през цялата отчетна година и редуцираният кадрови състав на съда.

Прокурор Калпачка представи на съдиите и служителите актуална статистика за натовареност на прокуратурите през 2022г., от която е видно, че РП-Благоевград е на 6-то място по натовареност в страната, в това число и по внесени обвинителни актове, постановления и искания в съда, което се отразява и на натовареността на съдиите и води до завишената натовареност с повече постъпили дела в наказателното отделение на РС-Благоевград.

Председателя на Окръжен съд –Благоевград също поздрави съдиите и служителите на Районен съд –Благоевград за добрите резултати, които са постигнали през отчетната 2022г., като пожела на всички здраве и да запазят и повишат и тези резултати през следващата година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: