Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Борислав Гуцанов: За БСП най-важно е да има редовен кабинет, който мисли за хората
Автор: Цвети Тончева 11:43 / 29.10.2022Коментари (0)221
© БНТ
"Ако не беше мъдростта на БСП – през изминалата седмица нямаше да можем да изберем председател на Народното събрание и това се признава от всички български граждани. Ние бяхме тези, които проявихме дипломатичност и мъдрост да стане това, което по Конституция имаше възможност да се случи. Защото при създаването на Конституцията много ясно е казано, че най-възрастния открива НС. Ние стигнахме до положение, в което се видя, че няма как да бъде избран друг.“ Това заяви народният представител от "БСП за България“ Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

Той изрази съмнение, че най-вероятно първия мандат за съставяне на правителство ще бъде неуспешен и допълни, че при връчването на втория социалистите биха разговаряли с "Продължаваме промяната“, ако са поканени. "Там ще коментираме вижданията за различни политики и какво трябва да бъде направено за страната ни, за да излезем с една програма, която хората очакват. Защото всеки български гражданин иска да живее по-добре от това, което е в момента“, добави Гуцанов.

"Ние направихме за тези 7 месеца постижения, които 12 години не се бяха случвали в България. И безплатните детски градини и ясли, ваучерите от 80 на 200 лева, както и по отношение на пенсионната реформа. А колеги от ПП се помъчиха да кажат, че това едва ли не е станало благодарение на тях. Трябва да се внимава, защото е необходимо партньорите да са коректни“, коментира той за постиженията на левицата като част от последното редовно правителство.

"Вижданията на БСП са пределно ясни. Големият скандал през седмицата беше по приемането на еврото от 1 януари 24-та година. Ние не сме против, но искахме изслушване на управителя на БНБ, за да се разбере каква е готовността на България да влезе в Еврозоната. Еврото касае всеки един от нас, българската икономика. Смущаващото беше, че няма никакви доклади, а управителя на БНБ си позволи пред НС да коментира политическо изказване. Например Дания и Швеция, които са на 1-во и 4-то място по конкурентоспособност – не са приели еврото. Да не стане така, че ако се приеме еврото в неподходящия момент и хората да ни замерват с камъни. Решение се взима на база нужната информация, а не, за да се харесаш на едно или друго посолство“, допълни той за актуалната политическа обстановка около влизането ни в Еврозоната. По отношение на

външнополитическата обстановка социалистът твърдо заяви, че България не трябва да предоставя оръжия на Украйна.

"Ние задължихме служебното правителство до 1 седмица да вкара всичките тези 22 закона, които са необходими, за да бъдат усвоени парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Защото служебния кабинет вместо да правеше толкова много чисто – бе по-добре да бяха подготвили тези законопроекти. Защото ние трябва да получим 2.6 млрд. лева до 14 декември, втория транш е до 31-ви. Но, за да се случи това нещо – трябва да бъдат приети определени закони. Двете предложения, които влязоха от служебния кабинет бяха за въоръжение. И малко в повече идва при тази тежка енергийна, икономическа и социална ситуация да се вкарват законопроекти за покупка на нови 8 F-16 при положение, че не са пристигнали първите, както и за 10 "Грипена“. За нас приоритет е да се помогне на всяко едно семейство, както и на българската икономика“, обясни той за част от приоритетите пред страната ни, които по думите му не са свързани със закупуването на още самолети.

Гуцанов обясни относно нападките на Весела Лечева срещу партията, че един служебен министър не трябва да се меси във вътрешнопартийните действия на една или друга формация. "И не и правеше чест на г-жа Лечева изказването, което направи. Ние няколко пъти пращахме писма на президента и помолихме служебния кабинет да не се меси във вътрешнопартийните дела на която и да е политическа формация. Защото по време на изборите беше ясно, че те взимаха остра страна и оказа влияние върху изборния резултат. Ние имаме сериозни претенции към главния прокурор, защото имаше твърде много изнесени данни и никакви реални действия по тях. Претенциите ни остават и ние продължаваме да искаме тази съдебна реформа, която е ключово важна. Не е нормално през последното управление на ПП ГЕРБ да има 7.8 млрд. по ин хаус без конкурс и търг, и никой да не е казал какво се случва с всичките тези средства. И това е до голяма степен вина на прокуратурата. Хората искат справедливост“, посочи народният представител от БСП.

"По време на нашето управление, когато ресора икономика беше в БСП – ние станахме на 1-во място в ЕС по развитие на икономиката. Най-накрая бяхме на първо място в положителна класация. Най-важно сега е да има нормален редовен кабинет, който да мисли за хората“, каза в заключение Борислав Гуцанов.

Още по темата: общо новини по темата: 731
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: