Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевградският зоопарк прави първи стъпки преди 55 г., орел е първият му обитател
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:49 / 21.08.2014Коментари (0)242
Изложба, посветена на 55 г. от създаването на благоевградския зоопарк, бе открита днес във фоайето на община Благоевград. Тя е експонирана по инициатива на общинското ръководство и Регионалния исторически музей със съдействието на Марин Хаджидимитров - наследник на основоположника на зоопарка проф. Илко Василев. Експозицията "Проф. Илко Василев - основоположник на зоопарка в Благоевград - 1959 г." събира в себе си историята на благоевградската зоологическа градина.

"През 1959 г. в тогавашното Педагогическо училище, което било настанено в сградата на днешния Междуучилищен център, учителят от Червен бряг Илко Василев подхвърля идеята за създаване на жив кът в услуга на преподаването по биология. Той е създаден в сутерена на училището и става основа на втората Зоологическа градина в България, разказа уредникът в Регионален исторически музей Снежана Захариева. Акцентът в изложбата е поставен върху личността на проф. Илко Василев и приноса му за създаването на зоопарка.

Благоевградската зоологическа градина прави първите си стъпки през 1959 г. в градската градина на Благоевград, до днешния хотел Ален мак. Там учителят Илко Василев и ентусиазираните му ученици закачат на едно дърво първата клетка (волиера) на първия обитател на зоопарка - орел (Картал). След него са настани лъв, елени, сърни, пауни, фазани и азиатски кокошки. На 5 януари 1961 г. с официална заповед за управител на Зоологическата градина е назначен проф. Илко Василев, а Костадин Миладинов, за когото също е отделено място в изложбата, става първият щатен служител на градината. Още същото лято клетките с животните са преместени в района на днешния зоопарк, а през 1963 г. с помощта на доброволци е завършена двукилометровата алейна мрежа, покрита с базалтови плочки. Засаждат се и много дръвчета, храсти и рози.

През своя 55-годишен живот благоевградският зоопарк получава висока оценка от наши и чуждестранни специалисти. Сред тях са проф. Датте - директор на Берлинския зоопарк, и ръководителите на зоопарковете в Пекин, Лондон, Лос Анджелис, Лайпциг, Прага, Москва и др.

Експонираните снимки в изложбата предизвикаха оживен интерес сред първите посетители. С нескрито любопитство всички проследиха спомените на Мартин Хаджидимитров, внук на проф. Илко Василев, който обясни, че на един от фотосите той е сниман като бебе заедно със семейството си.

Откриването на изложбата бе повод общинското ръководство да увери категорично, че активно ще следва политиката си за възстановяване и утвърждаване на зоопарка като любимото място на поколения благоевградчани.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: