Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевградчани ще имат нови електробуси и нови линии на градския транспорт
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:35 / 15.12.2022Коментари (0)261
©
Шест електробуса ще обслужват нови линии от обществения градски транспорт в Благоевград, стана ясно на пресконференция днес в сградата на общинската администрация в областния град, на която беше представен напредъкът по проект "Интегриран градски транспорт на град Благоевград“. Проектът предвижда да се внедри електронна система за управление на градския транспорт, предложени за анализ са и нови линии, които ще бъдат обслужвани от шест електробуса, също закупени по проекта. Предстои да бъдат доставени и въведени в експлоатация три зарядни станции за електробусите, обяви координаторът по проекта Янислава Вангелова. 

Характеристиките на електробусите представи Николай Недялков – управител на фирмата "Булбус Трейд“ ООД, която ще достави новите превозни средства за градския транспорт в Благоевград. Електробусите са с 22 места – седящи и правостоящи. Осигурена е достъпност за хора в неравностойно положение, като самите превозни средства са изцяло електрически, посочи Недялков. Изборът на по-малък размер електробуси е цел те да обслужват квартали с по-тесни улици, уточни Янислава Вангелова. 

Проектът е на стойност 5,621 млн. лева, от които близо 4,4 млн. лева или 85 процента са европейско съфинансиране. Националното финансиране е в размер на около 650 хил. лева, а собственият принос на Община Благоевград е близо 1,3 млн. лева. Продължителността на проекта е 48 месеца като периодът за изпълнение беше удължен, тъй като имаше трудности, посочи Янислава Вангелова. 

Срокът за изпълнение е до 10 октомври 2023 г., а очакванията са още септември следващата година в Благоевград да се усети ефектът от него, каза зам.-кметът на Благоевград по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова. Тя посочи, че екипът е успял да "спаси“ проекта, тъй като е съществувал риск да се загубят средствата, предвидени за част от дейностите по него, както и цялата безвъзмездна финансова помощ в размер на около 4,4 млн. лева. 

Първоначално проектът, който започна през 2019 г., предвиждаше изграждане на подлез при железопътната линия в района на благоевградския квартал "Грамада". За БТА Мария Петрова уточни, че при ограничаване на достъпа и използването на железопътна инфраструктура за повече от седем последователни дни, следва да е подадено уведомление не по-малко от 24 месеца предварително. Ръководството на Община Благоевград след частичните избори през 2021 г. установява, че дори и да се подаде уведомление, съществува реален риск проектът да не бъде изпълнен и отчетен в предвидените срокове.

Алтернативно, при разработване на проекта преди официалния му старт, е включено въвеждане на екологичен градски транспорт. Именно тази алтернатива ще се реализира, след изменението на договора, посочи Петрова.

"Извървяхме целия нелек път за изменение на договора за безвъзмездна помощ по време на смяна на трима ръководители на Управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж“. Проведохме срещи с част от тях и с експерти от Управляващия орган, които ни подкрепиха, разбира се, след като представихме аргументирани мотиви“, каза още зам.-кметът на Благоевград. За целите на анекса е изготвен актуализиран финансов анализ, ново моделиране на транспортна схема и определяне на оптимални маршрути. 

Очакванията са след реализиране на проекта около 13 на сто да се увеличи броят на пътуванията с обществения градски транспорт, нулево отделяне на вредни емисии в атмосферата от закупените електробуси, улесняване достъпа на хора в неравностойно положение до услугите на градския транспорт и по-добра достъпност до второстепенната улична мрежа. Електробусите, закупени по проекта, ще бъдат стопанисвани от общинското дружество "Благоевград Еко Транспорт“ ЕООД.

Проект "Интегриран градски транспорт на град Благоевград" се осъществява с Договор № BG16RFOP001-1.008-0010-C01, с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Закупуване на самолети F-16
Бюджет 2024
План за възстановяване и устойчивост на България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: