Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевград ще отбележи тържествено Националния празник – 3 март
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:03 / 28.02.2018Коментари (0)1062
©
Поредица от събития, посветени на 140 години от Освобождението на България от турско робство ще се проведат в Благоевград. Тържествата започват на 2 март от 11:00 часа с изложба под надслов "... И от век на век....", която ще бъде подредена във фоайето на Регионален исторически музей- Благоевград. В изложбата ще бъдат представени оригинални веществени, документални, снимкови и печатни материали, съхранявани във фонда на музея. Акцент в експозицията ще бъдат автентични вещи и документи на опълченци от Пиринския край.

От 11.30 часа в зала "Изкуство" IV в Регионална библиотека- Благоевград ще се проведе рецитал под надслов "3 ти март- свята дата" по повод Националния празник на България и ще бъде представена мултимедийна презентация, свързана с Освобождението. Участниците в инициативата ще бъдат 2 класа от СУИЧЕ "Климент Охридски".

Програмата продължава в 18:30 часа в Драматичен театър "Никола Вапцаров" с тържествен концерт на състави от Народно читалище "Никола Вапцаров- 1866".

В празничния ден - 3 март честванията започват от 09:30 часа, когато ще се проведе панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата "Въведение Богородично".

По време на отбелязването на Националния празник на България ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад "Македония". Първият лъч ще тръгне от магазин "Билла" в 10:15 часа и ще продължи по улица "Тодор Александров". То ще бъде предвождано от Детско- юношески духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев.

От 10:30 часа в градинката пред централен вход на стадион "Христо Ботев" където ще се проведе ритуал по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Непосредствено след това ще тръгне и вторият лъч от шествието, който ще премине по ул. "Трети март" и ще стигне до пл. Македония.

Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния флаг на Република България. Събитието ще започне в 11:00 часа на площад "Македония" в центъра на Благоевград. Веднага след издигането на националното знаме, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. Непосредствено след това ще се извърши протокол по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, намиращ се на площад "Македония".

Програмата, посветена на 140 години от Освобождението на България включва и обеден концерт на площад "Македония". В него ще вземат участие ансамбъл "Пирин" и Гайдарска формация.

По време на честванията по повод 140 години от Освобождението на България възпитаници от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще припомнят паметни и славни моменти от бележитата 1878 година. Ще рецитират и едни от вечните български стихотворения писани от едни от най-великите българи.

На 3 март 1878г. в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: