Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевград се вдига на протест заради риск над 500 деца да останат без място за спорт
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:45 / 01.02.2023Коментари (0)419
© Община Благоевград
Над 500 деца от различни спортни клубове в Благоевград са на път да останат без зали, в които да тренират. На първото заседание на Общински съвет Благоевград за 2023 година кметът Илко Стоянов съобщи, че в общината е получено писмо от ДНСК, в което се съобщава, че двете сгради, които се използват от децата на Благоевград трябва да бъдат затворени, предаде Агенция "Фокус“.

Последва среща между градоначалникът и треньорите на различните клубове, по време на която същите бяха запознати с постъпилото писмо. Още по време на разговора стана ясно, че спортните клубове излизат на протест, който е насрочен за 2 февруари от 18.30 часа в парк "Македония“.

Организаторите на протеста призоваха всички, които милеят за бъдещето на децата на Благоевград да ги подкрепят и да не се допуска спиране на тренировъчния протест.

Междувременно от Дирекция "Национален строителен надзор“ (ДНСК) изпратиха писмо до медиите, в което посочват, че със заповед на началника на ДНСК на 10.01.2023 г. е извършена проверка в община Благоевград по документи и на място на три сгради със специално предназначение, свързани с отбраната и сигурността на страната. За същите главният архитект на община Благоевград е издал разрешение за промяна предназначение № 17/12.11.2021г.

При проверката по документи за "3 етажна сграда-щаб“, "Сграда – работилница“ и "Сграда – склад“, община Благоевград не представи данни за наличие на одобрени инвестиционни проекти и издадени разрешения за строеж.

При направен оглед на място на "3 етажна сграда-щаб“, която е предвидена за "музей“, е установено, че не са извършвани никакви ремонтни дейности, има течове от покрива и същата е негодна за ползване.

По отношение на "Сграда – работилница“ и предвидена за "зала за спорт“, проверката на място показа, че е измазана отвън, с изпълнена топлоизолация, монтирано на тавана осветление с LED прожектори, като има извършени СМР.

Главният архитект на община Благоевград е издал разрешението за промяна предназначение въз основа на одобрени от него инвестиционни проекти на основание чл. 147а от ЗУТ и е посочил необходимостта от извършване на СМР за осъществяване на промяната на предназначението на горепосочените. В конкретния случай обаче разпоредбата на чл. 147а от ЗУТ, е неприложима, тъй като същата не предвижда одобряване на проекти и извършване на СМР.

Реализирането на инвестиционни намерения за извършване на преустройство и промяна предназначението на горепосочените сгради, които попадат в обхвата на IV-та и V-та категория по номенклатурата на видовете строежи, изисква издаване на разрешение за строеж и одобряване на строителни книжа по общия ред, регламентиран в Глава осма на ЗУТ.

И за трите горепосочени сгради не са налице одобрени проекти, нямат издадени разрешения за строеж и същите не са въведени в експлоатация по надлежния ред. 

Съставен е констативен протокол с оглед недопускане извършването на незаконно строителство за реализирането на сгради – "Музей“, "Интерекспо и конгресен център“ и "Зала за спорт“ и незаконното им ползване.

С оглед сигурността и безопасността на гражданите, със свое писмо от 18.01.2023 г. началникът на ДНСК арх. Деляна Панайотова е дала указания на кмета на община Благоевград Илко Стоянов да не се изпълняват СМР на строежи: "Музей“, "Интерекспо и конгресен център“ и "Зала за спорт“ до издаване на разрешения за строеж. Както и да не се ползват същите до въвеждането им в експлоатация по реда на чл.177, ал.3 от ЗУТ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: