Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевград е само на крачка от приемането на наредба, която ще позволи гражданите сами да поддържат междублоковите си пространства
Автор: Ливия Кукова 15:10 / 28.05.2024Коментари (0)1152
© Blagoevgrad24.bg
Благоевград е само на крачка от приемането на нова наредба, която да регламентира реда и условията за предоставяне, поддържане и използване на прилежащите площи към сградите в режим на етажна собственост в кварталите с комплексно застрояване, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg. Идеята хората сами да имат възможността да се грижат за градинките и зоните около кооперациите, в които живеят, раздели обществото на две.

От едната страна стоят онези благоевградчани, които от години искат сами да се грижат за градинките и площадките пред техните блокове, а от другата – всички онези, които в наредбата сезират опит на общината да прехвърли на тях отговорността да поддържат междублоковите пространства. Неразбирателството сред обществото е съвсем обяснимо, предвид множеството коментари в социалните мрежи, показващи, че хората не разбират съвсем какво точно предлага общината.

Справка на Blagoevgrad24.bg показва, че в текста на наредбата изрично се посочва, че не общинска администрация, а самата етажна собственост ще е онази, която да реши дали иска да получи правото да стопанисва междублоковото пространство. Това ще се случва по искане на председателя на управителния съвет или от управителя на етажната собственост, отправено в писмен вид, със заявление до кмета на Община Благоевград.

Предоставянето на определената прилежаща площ ще се извършва със заповед на общинския кмет, придружена от извадка от действащия Подробен устройствен план (ПУП) на квартала. Самата заповед ще определя правата и задълженията на етажната собственост по отношение на поддържането и използването на прилежащата площ, съобразно наредбата.

В раздел III на въпросната наредба се посочва, че поддържането на прилежащата площ ще се осъществява от и за сметка на етажната собственост, като тук е важно отново да подчертаем, че това ще бъде възможно само и единствено след като хората поискат подобно нещо, тоест на нито един жител на Благоевград няма да му бъде вменено задължение да поддържа междублоковото пространство, освен ако той самия не поиска това.

В наредбата се казва още, че използването на прилежащите площи ще се извършва в полза на всички етажни собственици, с което на практика се елиминира възможността за злоупотреби и присвояване на терени за частно ползване. В текста са посочени и конкретните ограничения, които няма да бъдат позволени на ползвателите на прилежащите площи. Сред тях са забрана за отглеждане на животни на прилежащата площ, паркиране на автомобили, осъществяване на търговска и стопански дейности, складиране на отпадъци, предоставяне на площта на трети лица и други.

Контролът по правилното прилагане на наредбата ще бъде наложен от кмета на Община Благоевград, който със своя заповед ще трябва да определи длъжностни лица, които да следят дали етажната собственост спазва реда и условията за ползването на прилежащите площи. В наредбата се предвиждат и глоби за физическите и юридическите лица, които не спазват разпоредбите.

По време на провело се заседание на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общински съвет – Благоевград, общинският съветник Димитър Урдев, коментира, че като цяло идеята на наредбата е хубава, тъй като ще даде възможност на хората, които така или иначе имат желание и искат да поддържат междублоковите си пространства, до го правят по ясни правила. Той сподели, че все пак има няколко неща, които го тревожат по отношение на наредбата, едно от които е свързано именно със санкциите, които се предвиждат в нея в случаите, когато предоставената площ не се поддържа във вида, в който някой прецени, че трябва да бъде.

"В същото време администрацията има подобни задължение по отношение на всички сгради, които по един или друг са опасни или имат проблеми с фасадите. В момента, съгласно ЗУТ, администрацията е длъжна да изисква от собствениците сградите да бъдат въведени в определено състояние и вид. На мен ми се иска да видя една работеща администрация в тази посока, а не просто да се санкционира някой, който е поел отговорност нещо да се свърши“, каза още Урдев.

Юристът на Общински съвет – Благоевград адвокат Теодор Тошев заяви от своя страна, че хората трябва да бъдат наясно с това, че определяйки прилежаща площ, кметът определя и правата и задълженията. За пример той посочи, че кметът може да делегира на етажната собственост правото да поддържа спортна или детска площадка, но отговорността, която носи кметът и общината за това ако някой пострада, си остава на Община Благоевград, защото все пак става дума за публична общинска собственост.

"Това не засяга етажната собственост и това няма как да рефлектира върху нея. Тази поддръжка, която се има предвид, не означава прехвърляне на отговорността, която общината има за своята публична общинска собственост“, допълни той.

В хода на дебатите Димитър Урдев направи и конкретно предложение за промяна в наредбата. По думите му в текста би следвало да се регламентира реда, по който членовете на етажната собственост да могат да поискат прекратяване на заповедта за ползването на прилежащата площ, тъй като в настоящия текст на наредбата не се посочва как се случва това.

Окончателните вид на наредбата предстои да бъде приет или отхвърлен този петък, когато Общински съвет – Благоевград ще проведе редовното си месечно заседание.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: