Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Алехандро Поланко: Работим по възстановяване на въздушните връзки на Испания с България
Автор: Цвети Тончева 17:28 / 09.02.2024Коментари (0)381
© Фокус
Алехандро Поланко, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България в интервю, специално за "Фокус".  Посланикът откри днес в Дома на културата "Борис Христов“ в Пловдив фотографска изложба "Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“. Тя е подготвена в рамките на испанското председателството на Съвета на ЕС и с нея Испанското посолство закри културната си програма за председателството.

Ваше Превъзходителство, разбрахме каква е топлата връзка с Пловдив в тази изложба. Но аз бих искала да ви попитам познавате ли добре Пловдив и какво мислите за него като дестинация на международната карта, туристическа дестинация?


Много ви благодаря за повода да спомена колко хубав е град Пловдив. През последните пет години съм имал множество поводи да дойда в Пловдив и съм участвал в множество музикални и културни и поне три испански изложби. Разбира се, Пловдив от икономическа гледна точка е един от най-важните градове в България, но културният и туристически елемент в него са изключително важни Имате историческо богатство, което е от изключителна стойност. От неолитната епоха, минавайки през римски времена, стигайки до съвремието.

Посещението в Пловдив винаги е едно изключително изживяване. Освен това, независимо от близостта с планината, Пловдив се радва на един изключителен климат, който прави за туриста едно изключително приятно посещение. И в този смисъл, за всеки европейски турист или турист от неевропейска държава, посещението в Пловдив е задължителен елемент от обиколката на България.

Благодарим за тази оценка и сега, във връзка с всичко това, което казахте, ми се иска да ви попитам, има ли някакви преговори вече с Испания за откриване на авиолиния до Пловдив, защото знаем, че в Испания има много българи от Южна България? Има ли някакъв шанс?

В момента работим по възстановяване на връзките, които бяха нарушени малко или много по време на пандемията между България и Испания, въздушните връзки. В момента сме се концентрирали повече в трафика със София. И София в момента е свързана директно с Мадрид, Валенсия, Барселона и Малага, но искаме да разширим тези връзки. Не е изключено в бъдеще да има директна връзка между Пловдив и някой испански град, поне по време на туристическия сезон, но все още не сме стигнали до там. В момента и двете министерства – испанското и българското, работим и сме се съсредоточили върху това да възстановим туристическите обеми в двете посоки и се надяваме това да се случи в следващите месеци. В момента, в който това търсене бъде налично, което се надяваме да стане скоро, се надявам да можем да организираме и такова нещо.

На един последен въпрос бих искала да ми отговорите – какво според вас пречи на България да бъде пълноправен член на Шенген?

За мен е повод за голямо задоволство, че вече сте членове на Шенген. Това беше една от целите на Председателството и при всички случаи това е нещо, което го отчитам като голямо постижение по време на Председателството. България много отдавна изпълнява всичките изисквания и това беше въпрос, който просто трябваше да бъде решен. Сега, по отношение на конкретното приложение на ползите от Шенген има два срока. Първото е освобождаването на морския и въздушен трафик, което така или иначе ще се случи март месец. Надявам се населението на България, но също така и европейското население много бързо да усетят ползите от това освобождаване на трафика между държавите. Надявам се също така преди края на тази година сухопътният Шенген да стане ефективен и това да донесе всичките възможни ползи за България. И пак повтарям, дано се случи до края на тази година. Но да подчертая повторно – изключително се гордеем с това, че тази важна крачка е осъществена по време на нашето Председателство.

Благодаря ви много.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: